Umman'da Gerçekleştirilmesi Hedeflenen Su Ürünleri Pazarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda,

Dışişleri Bakanlığı ve Muskat Büyükelçiliğinin yazılarına atfen, 17 Ağustos 2017 tarihli Umman basınında yayınlanan haberlerde, Tarım ve Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürü Dawood Al Yahyai’nin, anılan Bakanlığın hâlihazırda toplam 2 milyar Dolar yatırıma karşılık gelen 24 büyük ölçekli kültür balıkçılığı girişimi değerlendirdiğini, bunlardan altısının onaylandığını ve yılsonuna kadar faaliyete geçeceğini, diğer 18 başvurunun Çevresel Etki Değerlendirmesi alınması, fizibilite çalışması aşamalarında bulunduğunu, hükümetin önceliğinin karada ve kıyılarda uygun alanların tahsis edilmesi olduğunu belirttiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Al Yahyai’nin, Umman’ın hedefinin 30 yıllık kültür balıkçılığı master planı çerçevesinde 2040 yılında yıllık 200.000 ton üretime ulaşmak olduğunu, ancak mevcut yatırımlar sayesinde 2030 yılında yıllık 230.000 ton üretim rakamını yakalayarak hedefleri aşma ihtimalinin bulunduğu ve yoğun üretim yapılması hedeflenen su ürünleri olarak karides, çipura, levrek, lagos, istiridye ve deniz yosunu dile getirdiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, kültür balıkçılığı alanında önemli tecrübelere sahip olan Türk firmalarının, Umman’da geliştirilmesi hedeflenen su ürünleri pazarında yatırım imkânlarını değerlendirebilecekleri düşünülmektedir.

Bilgilerinize sunulur.

Denizli Ticaret Odası

AB ve Dış İlişkiler Birimi