Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, aylık olağan toplantısını yaptı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, dünya, Türkiye ve Denizli ekonomisini ele aldığı değerlendirmesinde, teşviklerin istihdama dönüştüğünü, ihracat ve iş gücüne katılımın arttığını, karşılıksız çekteki iyileşmenin devam ettiğini vurguladı. Erdoğan ayrıca, yabancı ortaklı yatırımlardaki artışa dikkat çekti. Denizli’de son bir yılda kurulan yabancı sermayeli şirket sayısının %135 arttığını ve bu yolla Denizli’ye 5 Milyon 923 Bin TL sermaye girdiğini belirten Başkan Erdoğan, “Türkiye’de de son bir yıllık dönemde, %95 oranında bir artışla 9.249 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu yolla gelen yabancı sermayenin toplamı ise 6 milyar 99 Milyon 923 Bin Türk Lirası.” dedi.

Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın yönettiği DTO 2018 Yılı Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda, odanın bir aylık faaliyeti ile gelecek döneme dair teklifler görüşüldü. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan da, bir sunum eşliğinde ekonomideki son durum ile güncel gelişmeleri değerlendirdi. 24 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen seçimden, Türkiye’nin idari ve hukuki yapısını yeniden şekillendirerek, bürokrasiyi azaltıp karar almayı ve icraatı hızlandırması beklenen bir sürecin önünün açılmasının öngörüldüğü bir sonuç çıktığını söyledi. Yarışta yer alan isimler ile vatandaşlık görevini yerine getirerek oyunu kullanarak tercihini ortaya koyan seçmenleri kutlayan Başkan Erdoğan, “Piyasalarda görülen bekle ve gör yaklaşımı, seçim sonuçlarının ortaya çıkmasıyla, yerini iyimserliğe bırakmıştır! Yeni hükümetin oluşturulmasıyla, güven verici ortam daha da büyük bir hızla gelişmeye başlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

İHRACAT, 2018’İN İLK 4 AYLIK DÖNEMİNDE %20,1 ARTTI

Konuşmasında Denizli’ye dair ekonomik verilere de değinen DTO Başkanı Erdoğan, “Mayıs sonu itibarıyla yılın ilk 5 aylık döneminde, ilimizin ihracatı 2017’nin aynı dönemine göre, %19,68 oranında artış göstererek, 1 Milyar 412 Milyon 417 Bin Dolar oldu. En fazla ihracatı, sırasıyla İngiltere, Almanya ve İtalya’ya yaptık. İhracat yapılan sektörlerin başında, 452 Milyon 20 Bin Dolar’la hazır giyim ve konfeksiyon yer aldı. Bu sektörü, 226 Milyon 100 Bin Dolar’la elektrik-elektronik ve hizmetler, 185 Milyon 437 Bin Dolar’la da demir ve demir dışı metaller izledi.” dedi.

TEŞVİKLER, İSTİHDAMA DÖNÜŞÜYOR

Denizli’nin istihdam oranlarını da dile getiren Erdoğan, “Şubat sonu itibarıyla, 4/a kapsamında kayıtlı istihdam, geçen yılın aynı dönemine göre %2,67 oranında artışla, 223 bin 100 kişi olarak kayıt altına alındı. Öte yandan, yılbaşından bu yana ilk 5 aylık dönemde ilimize 44 adet yatırım teşvik belgesi verildi. Bunun mali değeri, 322 Milyon Türk Lirası. Bu belgelerin 21 adedi imalat, 8 adedi hizmetler, 3 adedi enerji, 8 adedi madencilik, 4 adedi de tarım faaliyetleri için alındı. Teşvikler, bir önceki yılın aynı dönemine göre %50,25 artışla 873 kişilik istihdam sağladı. 2017’nin Ocak-Mayıs döneminde, bu sayı 581’de kalmıştı.” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE İYİLEŞME DEVAM EDİYOR

Meclis üyelerine karşılıksız çekteki iyileşmenin devam ettiğini aktaran DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “2017’nin mayıs sonu itibarıyla 2.441 olan karşılıksız çek adedi, 2018’in aynı döneminde bir önceki yıla göre %37,20 oranında azaldı ve 1.533’e kadar geriledi!” dedi.

DENİZLİ’DEKİ YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET SAYISI 99’A YÜKSELDİ

Denizli’nin yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ettiğini de belirten Başkan Erdoğan, şehirdeki yabancı ortaklı şirket sayısının 99’a kadar çıktığını açıkladı. Erdoğan, “2018’in mayıs ayı sonu itibarıyla, yılın ilk 5 ayında Denizli’mizde, 12 adedi limited şirket, 2 adedi de anonim şirket olmak üzere toplam 14 adet yabancı sermayeli şirket kurulmuştur. Tekstil, bilgisayar programlama, kafeterya işletmeciliği, inşaat, çağrı merkezi, ihracat mümesilliği gibi sektörlerdeki şirketlerin tabiiyetleri ise Suriye, İsveç, İran, İspanya, İsrail, Irak ve Almanya’dır. Denizli’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısı, 99 olmuştur. Aynı dönemde Türkiye genelinde, 492 adedi A.Ş. statüsünde, 4.402’si de limited şirket statüsünde olmak üzere 4.894 yabancı ortaklı şirket kurulmuştur. Türkiye’de son bir yıllık dönemde, %95 oranında bir artışla 9.249 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu yolla gelen yabancı sermaye toplamı 6 Milyar 99 Milyon 923 Bin TL. Son 1 yılda Denizli’mizde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ise, %135 artışla 33’e ulaştı. Bu yolla ilimize gelen toplam yabancı sermaye, 5 Milyon 923 Bin TL.” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ NİLGÜN ÖK’Ü TEBRİK EDİP UĞURLADILAR

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, sözlerini DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı iken Genel Seçimde AK Parti’den milletvekili adayı olup seçilen Nilgün Ök’ü kutlayarak tamamladı. Erdoğan, “İş dünyamızdan bir ismin daha TBMM’de bizleri temsil edecek olması mutluluk verici. Kendisine başarı diliyoruz.” dedi.