Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP), Denizli Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Mesleki eğitimi önemsediklerini belirten Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol gereği, TOBB’a bağlı odalarımız ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerimizin iş birliğiyle mesleki eğitimin tanıtılması ve yaygınlaştırılması, mesleki eğitim merkezlerimiz ile mesleki eğitim uygulayan okullarımıza olan ilginin arttırılması amacıyla bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Mesleki eğitimi büyütmek demek, ülkemizi büyütmek demektir!” dedi.
Denizli Ticaret Odası, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Kısa adı METYAP olan Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi, DTO Meclis Toplantı Salonu’nda iş dünyası temsilcilerine tanıtıldı.
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özay Tanrıverdi, organize sanayi bölgesi müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, meslek lisesi müdürleri ve iş insanları katıldı.
EKİCİ: “DEVLETİMİZ SEKTÖR ÜZERİNDEKİ MALİ YÜKÜ ALDI”
Toplantının açış konuşmasını yapan Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, “İlimizde aralık ayı itibariyle 2900 olan çırak öğrenci sayısını 5800 öğrenciye yükselttik. Devletimiz bu istihdamın artırılması için sektörün üzerindeki mali yükü aldı. Mesleki Eğitim Merkezleriyle işletmeler arasında var olan güçlü bağın daha da geliştirilmesi işletmelerin gün geçtikçe artan kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması, işletmelerin mesleki eğitimle ilgili devlet teşviklerinden daha fazla yararlanmalarının sağlanması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önemli görülmekte olup bu kapsamda Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi başlatılmıştır. Eğitimin ve istihdamın paydaşları olarak burada bulunarak gençlerimizin geleceğine dokunuyoruz” dedi.
ERDOĞAN: “MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI AÇTIK”
Denizli Ticaret Odası olarak, mesleki eğitimi önemsediklerini ifade eden Başkan Uğur Erdoğan, “Bu kapsamda bazı çalışmalarımız oldu. Mesleki eğitim kursları açtık…Bunun için Abalıoğlu Endüstri Meslek Lisemizde bir atölye kurduk. Kaynakçılık ve yalıtım kurslarımızda eğitim verdiğimiz çok sayıda insanımız, gencimiz meslek sahibi oldu. Denizli Valiliğimizle iş birliğine giderek hizmet binamızda her yaştan gruplar için Türkiye’de ilk defa biz robotik kodlama eğitimi kursu açtık. Çocuklarımızı, gençlerimizi çağa hazırladık. Binamızda Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezi ile atölyesini kurduk. Geleceğin moda tasarımcılarına 6 aylık özel bir eğitim verdik. Sonunda bir gala düzenleyerek, eserlerini halkın beğenisine sunduk; teşvik ettik ve özendirdik. En son, Avrupa Birliği’nden 100 Milyon TL hibe bütçeli Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz kapsamında Denizli Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezimizi kurduk. Tüm Türkiye’den Denizli’mize, bu merkezimize gelecek mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görevli 160 tekstil teknolojisi öğretmenimiz ile KOBİ çalışanı 40 insanımıza eğitimler vereceğiz. Bu yıl Denizli Organize Sanayi Bölgemizde kurmayı planladığımız model fabrikamız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın koordinasyonunda faaliyetlerini yürütecek. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere ilgili işletmelerimize yalın ve dijital dönüşüm alanlarında eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceğiz.” diye konuştu.
ERDOĞAN: “MİLLİ EĞİTİME BAĞLI KURUMLARLI DESTEKLİYORUZ”
Erdoğan, Denizli Ticaret Odası ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bağlı okullar ile iş birliği içinde olduklarını belirterek, “Avrupa Birliği destekli 2,5 Milyon Türk Lirası bütçeli Derya Nezihe Baltalı Bilim Sanat Merkezi’mizle birlikte yürüteceğimiz Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi’ni de başlattı. Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne katılmalarını sağladık. Elektrikli araç yarışlarında, yarış tarihinin en güçlü, en büyük, en hızlı ve en sağlam aracı oldu. Teknofest’te sergilendi. Yine desteklediğimiz Servergazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin kız futbol takımı, finallere kaldı; Türkiye Şampiyonası’na katılacak. Geçen ay aşçılıkta önemli başarılara imza atan, gelecek vadeden mesleki eğitim merkezi öğrencimiz Hatice Atmaca’yı Tunus’taki Uluslararası Yemek Yarışması’na yolladık. İki altın madalya ile birden yurda döndü. Milli gururumuz oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarımızla mesleki eğitime değer katacak arayışlarımız devam ediyor. Zaman zaman bir araya gelerek, neler yapabileceğimizi tartışıyoruz; mesleki eğitime ilgiyi artıracak, çocuklarımızı bu merkezlerimiz ile okullarımıza kaydolmaya teşvik edecek, buralarda eğitim gören gençlerimizi de sektörlerimize kazandırabileceğimiz projeler üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
ERDOĞAN: “MESLEKİ EĞİTİMİ BÜYÜTMEK DEMEK, ÜLKEMİZİ BÜYÜTMEK DEMEKTİR!”
“Şehrimizin en önemli varlığı olarak gördüğümüz girişimciliği de önemsiyoruz” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kapsamda, İŞKUR ve KOSGEB ile ortaklaşa eğitimler düzenledik. Binlerce insanımızı iş hayatına kattık. Daha fazlasını yapmak için de durmadan çalışıyoruz. Toplamda 285 bin TL ödüllü, girişimcilik ödülleri yarışmasını başlattık. Gençlerimizi, kadınlarımızı, yeni ve güzel iş fikirleri olan insanlarımızı ödüllendirip destekleyeceğiz. Mesleki eğitimi büyütmek demek, ülkemizi büyütmek demektir!”
AKGÜL: “MESLEKİ EĞİTİMİN TEMELİNDE ANADOLU’DA KURULAN AHİLİK TEŞKİLATI YATMAKTADIR”
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, çıraklık eğitim uygulamalarının temelini, Ahilik sisteminin oluşturduğunu söyledi. Akgül, “Denizli İş Dünyasının ve sektörün Milli Eğitim ile ne kadar iş birliği içerisinde olduğunu görüyorum. Bu iş birlikleri sayesinde elde edilen uluslararası başarılar da bizlerin burada bulunmasının ana gayesinin bir göstergesidir. İş dünyası ile eğitim camiasının bir araya gelmesi ile birlikte; mesleki eğitimdeki gelişmeleri sağlayıp işletmelerimizdeki nitelikli iş gücünün karşılanmasını amaçlıyoruz. Mesleki eğitimin temelinde Anadolu’da kurulan Ahilik Teşkilatı yatmaktadır. Bu kültürün temelinde ise doğruluk, dürüstlük ve iş ahlakı bulunmakla beraber mesleği bizzat ustasından uygulayarak öğrenmek vardır. Bugün burada düzenlenen bu program; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf Sanatkârlar Konfederasyonu ile birlikte geliştirdiğimiz bir projedir. Türkiye genelinde 81 ilde yüz yüze toplantılar yaparak mesleki eğitim merkezlerinde yapmış olduğumuz yenilikler ve bu yeniliklerle beraber işletmelerin elde ettiği avantajlar hakkında değerlendirmelerde bulunma fırsatı yakalıyoruz” şeklinde konuştu.
Ardından Uzman Öğretmen Aydın Yavşancı, mesleki eğitimde yapılan değişiklikler hakkında katılımcılara sunum eşliğinde bilgilendirmelerde bulundu.
Toplantı, katılımcıların sorularına cevap verilmesiyle sona erdi.