Denizli Ticaret Odası (DTO), Tekstil Teknolojisi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi Kurulması Yoluyla Mesleki Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi’nin (IQVET-III) kapanış toplantısını geniş bir katılımla gerçekleştirdi. DTO’nun Denizli Teknik Tekstil Kümesi (DTTK), Avrupa’daki 350’den fazla kümenin faaliyetlerini, yapılarını ve yönetimlerini inceleyen ve Avrupa Birliği’nce (AB) Türkiye’de akredite edilen uzmanları tarafından kümenin yapısı, yönetim ve yönetişimi, stratejisi, finansmanı, sağladığı hizmetler, bağlantıları, küme içindeki etkileşimler, başarıları ve kümenin tanınırlığı gibi farklı göstergeler üzerinden yapılan analizlerinde, Bronz Etiket Sertifikası almaya hak kazandı. Kümenin bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler sonucunda ortaya koyduğu başarısı, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Küme Analizleri Sekretaryası (ESCA) tarafından yürütülen “Küme Kıyaslama Çalışması” kapsamında Avrupa Küme Mükemmeliyeti Belgelendirmesinde değerlendirilerek ödüllendirildi.
Dedeman Park Otel’deki toplantıya kentteki kurumlar, DTO üyeleri ile meslek lisesi öğretmenleri ve müdürleri katıldılar. Etkinliğin başında Denizli ABİGEM Temsilcisi Sıdıka Arıkan kısa bir açış konuşmasıyla davetlilere hoş geldiniz diyerek projeleri hakkında salondakileri bilgilendirdi.
Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği, Pamukkale Üniversitesi Merkezi İleri Araştırma Laboratuvarı (İLTAM), TSE Denizli Bölge Müdürlüğü, Gülay Kaynak Sarıkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Teknik Koleji (DOSTEK) ile Denizli Teknik Tekstil Merkezi uzmanları ile akademisyenleri birer sunumda bulundu.
Toplantıya DTO Genel Sekreter Yardımcısı Tekstil Mühendisi Dr. Akay Gündoğan ile DOSB Müdürü Ahmet Taş da kurumlarını temsilen katıldılar.
Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) ile yürüttüğü, DTO’nun iştiraki Denizli Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi’nin (ABİGEM) de yer aldığı Tekstil Teknolojisi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi Kurulması Yoluyla Mesleki Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi ile hayata geçirilen Denizli Tekstil Teknolojisi Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi’nde Teknik Tekstiller odaklı eğitimler sona ermek üzere. Projeyle kursiyerler 6 grup halinde 10 günlük eğitimlerden geçirildi. Son 2 grubun eğitimleri ise devam ediyor; bu ay tamamlanacak.
Tekstil Teknolojileri ile Tekstil Laboratuvarı başlığı altında Numune Kaplama Laminasyon, Plazma Atmosferik Basınç ve Düşük Basınç Plazma, Plastik Enjeksiyon ve Isıl Pres, Suni Elyaf ve Filament Üretimi başlığı altında Yaş Lif çekim, Eriyikten Lif Çekim Sistemi, Akustik Karıştırıcı ve Ekstrüder Ünitesi ile Mono Filament ayrıca Tekstil Boyacılığı, Tekstil Baskı ve Deseni, Dokuma Desinatörlüğü, Tekstil Teknolojisinde Yeni Yöntemler, Endüstriyel Yuvarlak Örme ve Endüstriyel Düz Örme eğitimleri için proje sayesinde Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nde (DTTM) yer alan makinelere ilave olarak Endüstriyel Yuvarlak Örme ve Endüstriyel Düz Örme makineleri ile bunlara özgü çözgü makinesi de makine parkına kazandırıldı.
Eğitimler tamamlandığında 57 farklı meslek lisesinin yer aldığı 45 ilçenin bağlı olduğu 25 ilden 124 tekstil teknolojisi öğretmeninin katılımıyla proje tamamlanmış olacak. Katılım sağlayan il ve ilçeler ise şöyle: Adana- Ceyhan, Sarıçam, Seyhan; Afyonkarahisar- Merkez, Amasya – Suluova; Ankara- Altındağ, Keçiören; Aydın- Söke; Balıkesir- Altıeylül; Bursa- Nilüfer, Orhangazi, Osmangazi; Denizli – Honaz, Merkezefendi, Pamukkale; Diyarbakır – Kayapınar; Erzincan – Merkez; Gaziantep – Şehitkamil; İstanbul – Arnavutköy, Avcılar, Bahçelievler, Beylikdüzü, Esenler, Kağıthane, Ümraniye, Zeytinburnu; İzmir – Bornova, Buca, Torbalı; Kahramanmaraş – Onikişubat; Kayseri – Bünyan, Kocasinan, Melikgazi; Kırıkkale – Merkez; Kilis – Merkez; Konya – Ereğli; Nevşehir – Merkez; Niğde – Merkez; Osmaniye – Merkez, Toprakkale; Tekirdağ – Çorlu, Ergene; Uşak – Merkez; Zonguldak – Alaplı.
Bu il ve ilçelerden 24 tekstil teknolojisi meslek lisesi öğretmeni Proje Yönetimi eğitimini DTO’nun Bayramyeri’ndeki hizmet binasında aldı; Tekstilde Fikri Sınai Haklar, Tekstile İş Sağlığı ve Güvenliği ve Tasarımcı Düşünce eğitimlerine ise online olarak katıldı.
Proje kapsamında DTO’nun hizmet binası önünde 27 Nisan ve 1 Aralık 2023 tarihlerinde olmak üzere 2 kez Denizli’deki meslek liselerinin stant açtıkları Mesleki Eğitim Şenliği de gerçekleştirildi. Ayrıca 9 Ocak 2024 tarihinde Pamukkale Teknokent’te, Mesleki Eğitim ve Endüstri 4.0 Semineri verildi. Pamukkale Teknokent Müdürü Prof. Dr. İsmail Ovalı’nın sunumunun ardından Pamukkale Teknokent’teki firmalar da kendi örneklerini anlattılar, hizmetlerini tanıttılar. 11 Ocak 2024 tarihinde ise Denizli Ticaret Odası’ndaki Proje Yönetimi ve Tasarım Odaklı Düşünme Semineri’nde Eğitmen Besim Ogelman metodolojik düşünme ve çalışmanın püf noktalarını ve bu yöntemlerin kullanımının yararlarını anlattı. Seminerlere DTO’nun üyelerinin yanı sıra Denizli’de bulunan firmalarla mesleki eğitim öğretmenleri katıldılar.
01 Şubat 2022’de başlayan proje, 31 Ocak 2024’te sona erecek.