DENİZLİ TİCARET ODASI’NIN ETKİNLİĞİNDE GELECEĞİ ANLATTILAR
Denizli Ticaret Odası (DTO), Fütürist Ekonomist Yazar Ufuk Tarhan ile Gazeteci Yazar Ozan Onat’ı, Denizlililer ile buluşturdu. Etkinlik, büyük ilgi gördü. Yüzlerce davetli ve meraklı, salonu doldurdu. Robot kıyafetleri giymiş canlı mankenlerin yer aldığı, robot kıyafetli fotoğrafların çektirilebildiği fuaye alanında renkli görüntüler oluştu. Etkinliğin başlangıcında konuşan DTO Başkan Yardımcısı Melek Sözkesen, Denizli Ticaret Odası’nın, bu tür faaliyetlerle, geleceğin şekillenmesinde öncü olduğunu belirtti. Sözkesen, “Hayatı tasarlamak, çok iddialı bir seçim ve biz bunu seçmek zorundayız… Seçmek ve sevmek zorundayız. Sevmek için ise öğrenmek gerek; öğrenmek için de farkında olmak. Bu bilinç, Denizli’de bir kurum, bir kişi, bir STK, bir oda tarafından oluşturulacaktı… Bu öncü, DTO oldu.” dedi.
İKİ ÜNLÜ İSİM BİRDEN DENİZLİ’DEYDİ
Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, DTO Başkan Yardımcısı Melek Sözkesen’in yanı sıra Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Sarıkaya, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Denizli Platformu’ndaki STK’ların başkanları, iş adamları, üniversite öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.
SÖZKESEN: “HAYATI TASARLAMAK, ÇOK İDDİALI BİR SEÇİM”
DTO, çok farklı bir organizasyonla, Denizli’de bir ilke daha imza attı. Sözkesen, etkinliğin başlangıcındaki açış konuşmasında, Denizli’nin girişimciliğine dikkat çekti. Binlerce yıllık tekstil ve turizm geçmişi ve birikimiyle, tüm dünyada tanınan Denizli’nin, 80’li yıllarda ihracatla uzak mesafelere açıldığını ve bugün Türkiye’nin ilk 10 ekonomisi arasında yer aldığını ifade etti. Başkan Yardımcısı Sözkesen, “Denizli, her zaman değişim ve dönüşümün peşinde oldu… Hem ticaretteki hem de sanayideki yenilikleri, yakından takip ettiği gibi, birçok ilkin de sahibi. Her zaman, örnek teşkil edecek işlerde liste başında.” diye konuştu.
SÖZKESEN: “EĞİTİM ÖNCELİĞİMİZ”
Konuşmasında, Denizli’nin en önemli ve büyük sivil toplum kuruluşu olan Denizli Ticaret Odası’nın eğitimi çok önemsediğini de belirten Sözkesen, “Özellikle insanımızı üretim ve istihdama kazandıracak kişisel gelişim ile mesleki eğitimlerimizin sayısını artırmaya çalışıyoruz. DTO, ülkemiz ve insanlarımızın yararına her türlü girişimde iş birliğine açıktır, hazırdır.” dedi.
“Hayatı tasarlamak çok iddialı bir seçim ve biz bunu seçmek zorundayız. Seçmek ve sevmek zorundayız. Sevmek için ise öğrenmek gerek. Öğrenmek için de farkında olmak. Bu bilinç, Denizli’de bir kurum, bir kişi, bir STK, bir oda tarafından oluşturulacaktı. Bu öncü, DTO oldu.” diyen Sözkesen, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelecek tasarımına fütürizm, bu bakış açısını benimseyenlere fütürist deniyor. Biz, fütürizmi olumlu gelecek tasarımı kabul edip bu şekilde bakıyor ve bunun çoğalmasını istiyoruz… Gelecek algısı, şu anda karamsar. İnsanlıkta büyük bir kaygı ve negatif hissiyat var. Oysa, bu algı değişebilir. Bizler, edilgen bir konumdan çıkıp geleceği planlayabiliriz. Geleceğin ne getireceği gibi klasik bir merakla değil, ‘Geleceği nasıl getirmeli?’, ‘En çoktan en iyiye nasıl geçeriz?’, bunları öğrenmeye geldik. Soyumuzun hayallerini şimdiden inşa etmenin gerekli olduğu bilinci ile geldik. Çünkü, onlar yani yeni nesillerin yeni üretim modelleri ile yeni tüketim ihtiyaçları olacak. Neslimizin olduğu gibi, şirketlerimizin, okullarımızın olduğu gibi STK’larımızın da… Bu ateşle ivmelenecek fikirler, evlerimizde, okullarımızda, işlerimizde yeni kıvılcımlar olsun. Alev olsun. Bize yeni bir dünya lazım. Onu da bizim kurmamız lazım. Yok öyle ‘Biz geleceği çocuklarımızdan ödünç aldık…’ masalları. Bizim çocukların geleceğini yaratmamız, tasarlamamız ve asıl bunu tasa edinmemiz lazım. İşte bunun için buradayız!”
ONAT: “DÖNÜŞÜME LİDERLİK EDERSEK, GELECEĞİMİZİ DE YÖNETEBİLİRİZ”
Gelecekle ilgili uzun süredir farkındalık oluşturmaya çalıştığını ifade eden Gazeteci Yazar Ozan Onat ise, “Farkında olacağımız çok şey var… Çünkü, teknoloji çok hızlı değişiyor. Gelecek ile ilgili birtakım korkular var. Ama ben, gelecekle ilgili heyecan duymamız gerektiğini düşünüyorum. ‘Gelecek’ deyince aklımıza teknoloji geliyor ama aslında geleceği etkileyen tek şey teknoloji değil… Siyasi kararlar, ekonomik iniş çıkışlar, sosyal olaylar, çevresel etkiler gibi pek çok sebep, geleceği etkileyen ana etkenlerdir. Fakat, teknolojinin ayrı bir noktası, ayrı bir gücü var. Endüstri 1.0 sanayi devrimi, 1700’lü yılların sonunda başlıyor. 1800’lü yılların sonunda elektrik enerjisi ile Endüstri 2.0, 1900’lü yılların ortasında bilgi teknolojilerinin bilgisayarların hayatımıza girmesi ise Endüstri 3.0 olarak adlandırılıyor ve dijitalleşme yani Endüstri 4.0 başlıyor. Dijitalleşme; ürünlerin, hizmetlerin hızla dijitale dönüşmesidir. Dijitalleşmeyi birçok sektörde yaşadık… Müzik, sinema ve medya sektörleri hızla değişti. Bugün artık sağlık, eğitim, ulaşım, perakende gibi pek çok sektör, hızla dijitalleşiyor. Bir dönüşüm arifesindeyiz; bu dönüşüme biz liderlik edersek, geleceğimizi de biz yönetebiliriz!” dedi.
TARHAN: “DİJİTAL MEDENİYETLER ÇAĞINA GEÇTİK”
Fütürist Ekonomist Yazar Ufuk Tarhan da gelecek ile ilgili hep kaygıdan bahsedildiğini ancak korkunun sebebinin “bilmemekten” kaynaklandığını belirterek, sunumuna başladı. Tarhan, “Farkındalığımızın az olması sebebiyle, gelecekten korktuğumuzu düşünüyorum. Gelecekçilik, hepimizin bilinçli ve amaçlı kullanması; yararlanması zorunluluk olan bir alan. Bunun için de ne istiyorsak onları belirleyip, hareket etmeliyiz. Teknoloji çok önemli; her şeyin temel belirleyicisi… Buna adapte olamayan kişi ve kurumlar, oyundan çıkıyor; adapte olanlar ise oyunda kalıyor. Kişi ve kurumlar, gelecek için bugünü kurtarmalı, geleceğe hazırlanmalı; bunun için de hibrid çalışması gerekiyor. Dijital medeniyetler çağına geçtik ve biyolojimiz dahi dijitalleşiyor. Yani soyut, somut her şeyin, dijitale dönüştürüldüğü yıldayız. Buna göre kendimizi hazırlamamız gerekiyor! 2019’un yükselen alanı, arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve genişletilmiş gerçeklik olacak. İşlerinizde, bir an önce bunları hayata geçirin. İnsan için altın oran ‘T’dir yani Teknolojik, Tasarımcı, Takım Oyuncusu olmak… Bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini bilmeye çalışarak, kendimizi dönüştürmemiz, ‘T’leştirmemiz gerekiyor. 3 T olup, yetenekli, yetkin, yetkili ve yaratıcı yani 4Y olursanız; her zaman, her yerde ve her koşulda iş bulabilirsiniz! Olay, gelecekten korkmak değil, aslında fırsatları kovalamaktır!” diye konuştu.
VİDEOLAR EŞLİĞİNDEKİ İNTERAKTİF SUNUMLARININ ARDINDAN SALONDAKİLERİN SORULARINI CEVAPLADILAR
Uzay çağı kıyafetleri ile robot kılığına girmiş canlı mankenler ile robot kıyafetli pozların verildiği fuaye alanı, büyük ilgi gördü; farklı görüntüler oluşturdu. Konuşmacılar, konukların sorularını cevaplamasının ardından, salondakilerle toplu fotoğraf çektirdi.
DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya ile DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melek Sözkesen, Onat ile Tarhan’ı, günün anısına birer hediye takdime ederek, salondan uğurladı.