Denizli Ticaret Odası (DTO), Eylül ayı Meclis Toplantısını yaptı. Dünya, ülke ve Denizli’deki son gelişmeler ile ticaret ve ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, haziran-ağustos döneminde yapılan ülke ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha fazla olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin verilerine göre, Türkiye’de ağustosta kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı ayına göre %80 arttığını, kapanan şirket sayısının ise geçen aya göre azaldığını söyledi. Başkan Erdoğan, “Veriler iyi geliyor… Ekonomik Güven Endeksi, üst üste 5 aydır, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ise üst üste 6 aydır yükseliyor. Denizli’mizde ise, karşılıksız çekler adet olarak %69, tutar olarak da %77 azaldı. Ülke ortalamasından adet olarak 6 puan, tutar olarak da 25 puan daha iyi durumdayız. Protestolu senetlerde de, adet olarak %42, tutar olarak ise %59 azalma var. İyileşmemiz, adette ülke ortalamamızın 11 puan, tutarda ise 15 puan üzerinde. Ekonomimizin kahramanlarını kutluyorum. Bu arada, TİM’in açıkladığı Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasına 26 firmamızın adını yazdıran kahramanlarımız da, alkışı hak etti.” dedi.

DTO Meclisi, internet ortamında uzaktan erişimle aralıksız toplanmaya devam ediyor. Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde gerçekleştirilen Eylül ayı DTO Meclis Toplantısı, olağan gündemin görüşülmesiyle başladı. Ardından meclis üyelerine hitap eden Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, iş dünyası ve ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ, PANDEMİDEKİ YARALARINI MEDİKAL TEKSTİL İLE SARDI

Türkiye’nin ağustos ayında 85 ülkeye ihracatını artırdığını söyleyen Başkan Erdoğan, bu ülkelerin 51’inde artış oranının %10’un, 22’sinde ise %50’nin üzerinde olduğunu kaydetti. Erdoğan, “Haziran-Ağustos dönemindeki ihracatımız, geçen yılın üzerine çıktı. Ağustos’ta, pandemi öncesi dönemdeki günlük ihracata ulaşıldı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, Covid-19 sürecindeki yaralarını, hızlı bir dönüşüme giderek, medikal tekstille sardı. İhracatımız, çoğu ülkeye göre olumlu seyrediyor. Ülke olarak, bu yıl geride kalan sürede, geçen yılki ihracatımızı yakalayabilecek düzeydeyiz.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “EKONOMİSTLER DE BİZİM GİBİ ‘DİPTEN DÖNÜŞ BAŞLADI’ DEMEYE BAŞLADI”

Bu arada, “Salgın dolayısıyla ekonomide yaşanan tedirginlikle, Ekonomik Güven Endeksi, Nisan ayında 51’e kadar gerilemişti. Ancak, ekonomi yönetimi tarafından alınan önlemler ve sağlanan desteklerin etkisiyle, hızlı bir toparlanma sürecine girildi.” diyen Başkan Erdoğan, endeksin üst üste 5’inci ayda da yükseldiğinin altını çizdi. Erdoğan, “Ekonomik Güven Endeksi, Eylül’de bir önceki aya göre %3,1 artarak 88,5’e kadar çıktı. Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nde de benzer bir durum görüldü… Nisan’da 33’e kadar gerileyen endeks, Temmuz’da 57’ye kadar çıkarak, Şubat 2011’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Bizim Haziran’dan bu yana son birkaç aydır dile getirdiğimiz gibi, ekonomistler de artık ‘Dipten dönüş başladı’ demeye başladı. Bu dönemde, iş dünyamıza sağlanan kredi genişlemesi, KDV indirimleri ve kısa çalışma ödeneği imkânı, ekonomimizi korona virüsün etkilerinden koruyan 3 katlı maske görevi gördü adeta. Bu arada, Eximbank da, Ocak-Ağustos döneminde, yurt genelinde, geçen seneki katkısını %6 artırarak 30,4 milyar Dolarlık destek verdi. Pandemi döneminde, 2 bin 276 firmanın 4 milyar Dolarlık kredisinin vadesi uzatıldı.” diye konuştu.

E-TİCARET, BÜYÜK BİR İVME KAZANDI

Başkan Erdoğan, tüm dünyada ticaretin yeniden şekillendiğini ve e-ticaret ile e-ihracatın her geçen gün daha fazla önem kazandığını da ifade etti. Erdoğan, “Özellikle, e-ticaret, büyük bir ivme kazandı. Bunun piyasalara etkisi de gözle görülür düzeyde… Dünyanın teknoloji devi IBM’e göre, bu yıl %20 büyümesi beklenen e-ticaret, salgın nedeniyle sıçrama yaptı ve 5 yıl sonrasında beklenen bir seviyeye ulaştı. IBM’in araştırmasına göre, salgın döneminde yapılan e-ticaretle alışverişlerde, günlük tüketim maddelerine olan ilgi çoğaldı. Online alışveriş devi Amazon ise, bu dönemde, en büyük çeyrek dönem kârını yakaladı; satışları %40 arttı. Büyük perakendecilerden Walmart, son çeyrekteki e-ticaret satışlarında %97, Target ise %273 artış elde etti. Borsa İstanbul’da, ilk yarıda, geçen yılın aynı dönemine göre karı en fazla artan sektör endeksi, bilişim oldu. En fazla kar açıklayan ikinci alt sektör olan iletişimin net karı ise, neredeyse 11 katına çıktı. Ülkemizin e-ticaret hacmi, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %64 arttı. Geçen yılın ilk yarısında, e-ticaretin genel ticaret içindeki oranı %8 idi. Bu yıl ise, bu oran %14’e ulaştı. Nüfusumuzun %90’ı, mobil bağlantı sahibi. 50 milyonumuz, her gün düzenli olarak internete bağlanıyor. Günlük ortalama 6 saat internette kalıyoruz. Ülkemizdeki taşınabilir bilgisayar satışları ise, yılın ilk 8 ayında bir yıl öncesine göre %70 arttı. Rekabet gücümüzü koruyabilmek ve yeni pazarlar ile müşteriler kazanmak için, hangi iş kolunda olursak olalım, e-ticarette yer almamızı sağlayacak altyapıyı bir an önce hazırlamamız gerekiyor. Bu amaçla, TOBB’un himayesinde, KOBİ’lerimize özel Online Türkiye Teknoloji Buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, 81 ilin tamamında, oda ve borsalarımızın iş birliğinde e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri düzenledik.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “KONUT KREDİSİ FAİZLERİ, %0,99’UN ALTINA İNMELİ”

Konuşmasında, konut satışlarının, geçen yılın ilk yarısına göre %24 arttığını da dile getiren Başkan Erdoğan, Denizli’de müteahhitlik sektörünün yeni alanların imara açılmasını beklediğini vurguladı. Erdoğan, “Ülkemizde, yılbaşından bu yana satılan sadece birinci el konutların sayısı 300 binin üzerinde; son 3 ayda ise toplamda 600 bin konut satıldı. Başlatılan düşük kredili kampanya sayesinde, Ocak-Ağustos döneminde, konut satışları, salgına rağmen 1 milyon 25 bin adede ulaştı. Sadece Ağustos’ta satılan konut sayısı ise, geçen yılın aynı ayına göre %54 artışla 170 bin 408 oldu. İpotekli konut satışı, %123 arttı. Yılın ilk yarısında, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı da, %45,5 arttı. Bu sayede, inşaat sektöründe, yurt genelinde 140 binin üzerinde net bir istihdam artışı oldu. Bu, son 2 yıldır hiç görülmeyen bir durum. Sektörde, bu trendin devam edeceği beklentisi de hâkim. Bunu desteklemek için, finans sektörü, birinci eldeki konut kredisi faizlerini, %0,99’un altında tutmalı. Böyle bir gelişme, dolaylı olarak inşaatın etkilediği 200’ün üzerindeki sektöre de pozitif yansır. DTO olarak, geçen yıl, kentimizdeki bankalarla protokol imzalayıp, üyelerimize özel 0,89 faiz oranıyla kredi imkânı oluşturmuş, DTO’dan Herkes İçin Konut Desteği Kampanyası’nı başlatmıştık. Bu sayede, konut stokumuzu erittik. Şimdi de müteahhitlik sektörümüz, yeni alanların imara açılmasını bekliyor. Yılın ikinci çeyreğinde, ipotekli satışlarda konut kredisi faiz oranlarındaki gerilemeyle, ülke genelinde, geçen yılın aynı dönemine göre %207’lik bir artış gerçekleşti. Ağustos’ta, Denizli’mizde ise 1.973 konut satıldı. Geçen yıla göre, %29’luk bir artış yakaladık. Ayrıca, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerindeki ciro endeksi, temmuz ayında yıllık %20 yükseldi. Veriler, iyi geliyor; iyiye işaret ediyor. İş dünyamızı, ekonomimizin kahramanlarını kutluyorum. Ellerine, emeklerine sağlık.” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE TESCİL EDİLEN ESNAF SAYISIZ, SON 5 YILIN ZİRVESİNDE

Başkan Erdoğan, kurulan ve kapanan şirket sayılarını da açıkladı… TOBB’dan aldıkları verilere göre, Ağustos’ta yurt genelinde kurulan şirket sayısının, 9.352 olduğunu, geçen aya göre kapanan şirket sayısında azalma olduğunu, bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısının ise %80 arttığını duyurdu. Erdoğan, “Ağustos’ta yurt genelinde 9.352 şirket kurulurken, 1.241 şirket ise kapandı. Geçen aya göre, kapanan şirket sayımızda azalma oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre, kurulan şirket sayısı %80 arttı. Denizli’mizde 1 ayda kurulan şirket sayısı ise 71; kapanan şirket sayısı da 9. Bu yıl 8 ayda kurulan şirket sayısı 566, kapanan ise 76. Ülkemizde ilk 8 ayda kurulan şirket sayısı ise, 63.309. Öte yandan, esnaf ve sanatkârlarımızın sayısındaki artış, Covid-19’a rağmen zirveye çıktı. Ocak-Ağustos döneminde, Türkiye’de tescil edilen esnaf ve sanatkâr sayımız, 259 bine yaklaştı. Bu sayı, son 5 yılın zirvesi. Yeni tip korona virüs salgınına rağmen, son dönemde iş yerini kapatan esnaf sayısı ise, ilk 8 aylık dönemler dikkate alındığında, son 5 yılın en düşük seviyesinde.” dedi.

DTO’NUN 18 BİN 478 ÜYESİ VAR

Başkan Erdoğan, Meclis’teki konuşmasında, Denizli Ticaret Odası’nın, Ağustos’un sonu itibarıyla, 18.478 üyeye ulaştığını da duyurdu. Erdoğan, “Odamıza geçen ay 158, yılbaşından bu yana ise 1.015 firma kayıt yaptırdı. Geçen yıl aynı dönemde, bu sayı 824’te kalmıştı. Artış oranımız, %23 oldu. Ağustos’un sonu itibarıyla, 18.478 üyemiz var. Üye sayımız, yılbaşında 17.809 idi. Geçen yıl aynı dönemde ise, 17.530 idi. Üye sayımızı, yılbaşından bu yana geçen 8 ayda 669 arttırdık. Son 1 yılda ise, 948 yükselttik. Üye profilimizde, 8.682 işletmeyle en çok limitet şirketler yer almakta. Sayıları 7.150’yi bulan hakiki şahıs firmalarımız ise, ikinci sırada. Yılbaşından bu yana en büyük artış, 426 firma ile, limitet şirketlerde. Onu, 125 firma ile, hakiki şahıs şirketleri izliyor. Üçüncü sırada ise, 115 firma ile, anonim şirketler yer alıyor.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞIMIZ 10 ÜLKEDEN 7’Sİ, AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ”

Konuşmasında ayrıca, ihracat verilerine de değinen Başkan Erdoğan, yılın ilk 8 ayında, Denizli’nin 160 ülkeye, 1 milyar 876 milyon 530 bin Dolarlık ihracat yaptığını, aylık ihracatın ise 260 milyon 450 bin Dolar olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına kıyasla, %4’lük bir artış yakaladık. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, %10 arttı. Elektrik, elektronikte de, %4’lük bir artış oldu. Mal gruplarından örme, dokuma ve pamuklu bukle havlu, tutar bazında geçen yılın ağustos ayıyla aynı seviyede. Çarşaf ve nevresimde ise, kısmi bir artış var. Bornoz ve sabahlık, havlu ve mutfak bezleri ile çarşaf ve nevresimden oluşan mal grubu, ağustos ayındaki ihracatımızın %30’unu oluşturdu. Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracatımız, Ağustos’ta, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,5 arttı. En çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkeden 7’si, Avrupa Birliği üyesi. En çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkenin ihracatımızdan aldığı pay ise, %62. İngiltere, Almanya ve ABD’den oluşan ilk 3 ülkenin ihracatımızdan aldığı pay da %35. En fazla ihracatı sırasıyla, 233 milyon 451 bin Dolar’la İngiltere’ye, 221 milyon 553 bin Dolar’la Almanya’ya, 158 milyon 237 bin Dolar’la da Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdik. İthalatımız ise, yılın ilk 7 ayında 794 milyon 939 bin Dolar’a yükseldi. İlk 7 ayda en fazla ithalat yapılan ülkeler, 155 milyon 16 bin 603 Dolar’la Rusya Federasyonu, 132 milyon 387 bin 542 Dolar’la Kazakistan, 103 milyon 188 bin 411 Dolar’la Özbekistan olarak sıralandı. Aynı dönemde ithal edilen ürünlerin başında, 432 milyon 391 bin 736 Dolar’la bakır ve bakırdan eşya, 118 milyon 799 bin 452 Dolar’la pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, 91 milyon 891 bin 374 Dolar’la demir ve çelik ürünleri geldi.” dedi.

DENİZLİ’DEKİ YABANCI SERMAYE, 252 MİLYON 630 BİN TL’YE ULAŞTI

Meclis üyeleriyle, son olarak, DTO’ya kayıtlı Denizli’deki yabancı şirket sayısını da paylaşan Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Temmuz’un sonu itibarıyla, odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı, 196. Geçen yıl aynı dönemde, 170 idi. Yılbaşından bu yana, yabancı sermayeli firma sayısındaki artışımız 23. Bu şirketlerin toplam sermayesi, 301 milyon 618 bin 950 TL’dir. Bunun yüzde 84’üne denk gelen 252 milyon 600 bin 330 TL’si, yabancı sermayedir. Bunlar arasında 39 firmayla İranlı, 33 firma ile de Almanyalı ortaklar, ilk iki sırada. Yabancı sermayeye sahip şirketlerin en çok faaliyet gösterdiği ilk 3 meslek grubu ise, ikamet amaçlı binaların inşaatı, evde kullanılan tekstil takımları, perdeler ve çeşitli tekstil malzemesinden ev eşyaları toptan ticareti ile belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki bir başka ülkeyle yapılan toptan ticaret oldu.”