Denizli Ticaret Odası (DTO), 2020’nin son meclis toplantısını gerçekleştirdi. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, son bir aylık ve yıl boyunca yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Ülke olarak üçüncü çeyrekteki büyümemiz, % 6,7 oldu. Ancak, yine de coğrafi avantajlarımızı ihracatımızda yeterince değerlendiremiyoruz. Endüstride ve tüketimde, üretimde kalite ile tasarımın ve yenilikçiliğin öne çıktığı farklı bir döneme girdik. Bu yeni dönemde, dünyadaki değişimi doğru okuyanlar ayakta kalacaklar. DTO olarak biz de bu bilinçle hareket ediyoruz; günlük işlerin haricinde yeni, yenilikçi neler yapabiliriz diye bakıyoruz. Onları planlıyoruz, projelendiriyoruz ve uygulamaya geçiyoruz. Avrupa Birliği’nden 5 milyon Euro hibe alan Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz, bunlardan biridir; şehrimizin ufkunu açacak ve en önemli gelir kaynağımız sanayimizdeki ürünlerimizin katma değerini artıracak, katlayacaktır.” diyen Başkan Erdoğan, Denizli’nin üretim ve ihracatıyla, pandemiye rağmen akılcı bir planlama, verimli ve sistematik çalışmayla, geride kalan yılı en iyi şekilde değerlendirdiğini, bu sayede durmadan çalıştığı ve kazandığı bir yılı geride bıraktığına dikkat çekti. Erdoğan ayrıca, geride kalan yılın 11 ayında, DTO üye sayısını 1.002 artırarak, 18.811 üyeye ulaştığını, Kasım’da 130, yılbaşından bu yana ise 1.461 firmanın odalarına kayıt yaptırdığını söyledi.
DTO’nun aralık ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde yapıldı. Gündem görüşmeleri sonrasında, meclis üyelerine, geride kalan süreçteki gelişmelerle ilgili bir değerlendirmede bulunan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, bunlar arasında yurt içinde yeni asgari ücretin tespiti, esnaf için hazırlanan destek paketi, ihracat ve sanayi endeksindeki yükseliş, üçüncü çeyrekteki büyüme, Merkez Bankası’nın politika faizinin artırmasının, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın politika faizini sabit tutması ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomiye dair açıklamalarının ön plana çıktığını ifade etti.
BAŞKAN ERDOĞAN: “PANDEMİDEN SONRA İHRACATTA YILDIZIMIZ DAHA DA PARLAYACAKTIR”
Tekstil ve ham maddeleri ihracatındaki artışın devam ettiğini belirten Başkan Erdoğan, “Pandeminin gücünün kırılmasıyla, 2021’de ihracatta daha hızlı yol alacağız ve yıldızımız daha da parlayacak. Haziran ve temmuzda, özellikle Avrupa Birliği pazarında durdurulan siparişlerin bekleyen sevkiyatlarıyla başlayan toparlanma eğilimi, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında gelen yeni siparişlerle sürdü. Ev tekstilinde, ABD’ye ihracatımızda %38 artış oldu. Sektörün üretim endeksi verileri, kapasite kullanım oranına benzer şekilde imalat sanayi ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Salgın koşullarına rağmen hazır giyim sektörü ile tekstil ve hammaddeleri sektöründeki istihdamımız, yurt genelinde 1 milyon 50 bine ulaştı. Bu arada, ülkemizin medikal tekstil ürünleri ihracatı, milyar dolar sınırını aştı.” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “DÜNYADAKİ DEĞİŞİMİ DOĞRU OKUYABİLENLER AYAKTA KALACAKTIR”
Başkan Erdoğan ayrıca, Makine İhracatçıları Birliği verilerine göre yılın ilk 11 ayındaki makine ihracatının 15,3 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Ülke olarak üçüncü çeyrekteki büyümemiz, %6,7 oldu. Ancak, yine de coğrafi avantajlarımızı ihracatımızda henüz yeterince değerlendiremiyoruz. Endüstride ve tüketimde, üretimde kalite ile tasarımın ve yenilikçiliğin öne çıktığı farklı bir döneme girdik. Bu yeni dönemde, değişimi doğru okuyanlar ayakta kalacaklardır. Biz de bunun için ‘rutinin haricinde yeni, yenilikçi neler yapabiliriz?’ diye bakıyoruz ve onları planlıyor, projelendiriyor ve uygulamaya geçiyoruz. Avrupa Birliği’nden 5 Milyon Euro hibe alan Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz, bunlardan en önemlisidir. Şehrimizin ufkunu açacak, sanayimizde çığır açacaktır; işletmelerimize hem üretim hem de ihracat anlamında çağ atlatacaktır. O nedenle çok önemlidir. 2020, ülke olarak, savunma sanayimizdeki atılım yılımızdı. Bu alandaki ihracatımız, en değerli dış satımımız ve her geçen gün de artıyor. Denizli Ticaret Odası olarak bizler de önemini hep dile getirdiğimiz, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizle, bu tür yüksek teknoloji ürünü ihracat kalemlerinde yer alabilmek için hazırlanıyoruz. Bunca çabamızın yegâne amacı, gelecekte, yükselen ülke sanayisinde Denizli’mizin adının da en ön sıralarda anılmasını sağlayabilmektir. Bu konuda önemli bir adım daha attık ve projemizin kapsamında OSB’de açacağımız merkezimize makinalarımızı kurmaya başladık.” diye konuştu.
BAŞKAN ERDOĞAN: “KARŞILIKSIZ ÇEKTEKİ İYİLEŞMEMİZ, ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”
DTO Meclis üyeleriyle, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerini de paylaşan Başkan Erdoğan, “Yılın ilk 11 aylık döneminde, Denizli’deki karşılıksız çeklerin iyileşme oranında, ülke ortalamasının üzerindeyiz.Şehrimizdeki karşılıksız çek adedi, geçen yılın aynı dönemine göre %70,02 azaldı. Yurt genelindeki iyileşme ise, %63,91’de kaldı. Şehrimizdeki karşılıksız çekler, tutar bazında da %77,55 azaldı. Yurt genelindeki azalış ise, %52,44. Öte yandan, yılın ilk 10 ayındaki protestolu senet adedi, geçen yılın aynı dönemine göre %44 azaldı. Ülke genelindeki azalış ise, %34. Denizli’mizdeki protestolu senetler, 6 bin 130 adet olarak kayıtlara geçti. 2019’un aynı döneminde ise, 10.914 adetti. Protestolu senetler, tutar bazında geçen yılın aynı dönemine göre %88 azaldı. Ülke genelindeki azalma ise, %47“dedi.
DTO’NUN ÜYE SAYISI, KASIM SONUNDA 18.881 OLDU
Yılın 11 ayında, Denizli Ticaret Odası’nın üye sayında 1.002 artış olduğunu kaydeden Başkan Erdoğan, Kasım sonu itibarıyla 18.811 üyeye ulaştıklarını duyurdu. Erdoğan, “Odamıza Kasım’da 130, yılbaşından bu yana ise 1.461 firma kayıt yaptırdı. Üye profilimizde, 8.917 işletmeyle en çok limitet şirketler yer almakta. Sayıları 7.209’u bulan hakiki şahıs firmalarımız ise, 2’nci sırada. 2.222 firma ile de anonim şirketler, 3’üncü sırada. Yılbaşından bu yana en büyük artış, 661 firma ile limitet şirketlerde. Onu, 184 firmayla hakiki şahıs şirketleri izledi. 3’üncü sırada ise, 149 firmayla anonim şirketler yer aldı. Kasımın sonu itibarıyla, odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı 209. Bunlar arasında 38 firmayla İran, 37 firma ile de Almanya, ilk iki sırada.” diye konuştu.
171 ÜLKEYE İHRACAT YAPTIK
Başkan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin verilerine göre, 11 ayda, Denizli’den 171 ülkeye, 2 milyar 862 milyon 738 bin dolarlık ihracat yaptıklarını da belirterek, ihracatçı firmaları başarılarından dolayı kutladı. Erdoğan, “Kasım’da, aylık ihracatımız ise, 334 milyon 558 bin dolar oldu. Geçen yıl aynı ayda, 269 milyon 799 bin dolar idi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla %24; geçen aya kıyasla ise %1,3’lük bir artış yakaladık. Tutar bazında, geçen yılın aynı ayına kıyasla, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki ihracatımız, %8,1 arttı. Tekstil ve hammaddeleri sektörümüzün ihracatı da %12,81 yükseldi. Toplam tekstil ve konfeksiyon ihracatımız %9,08, elektrik ve elektronik ihracatımız %29, madencilik ürünlerindeki ihracatımız %44,7, diğer sektörlerin ürünleri de %1,15’lik bir artış yakaladı. Ayrıca, mal gruplarından bornoz ve sabahlık %33, örme-dokuma, pamuklu bukle havlu %24, çarşaf-nevresim ihracatımız da %8 arttı. 11 aylık ihracatımızın %63,65’i, Avrupa Birliği’ne yapıldı. 11 ayda en fazla ihracat sırasıyla, 385 milyon 124 bin dolarla İngiltere’ye, 327 milyon 466 bin dolarla Almanya’ya, 262 milyon 270 bin dolarla da Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirildi. ABD’ye ihracatımızda %10,83, Hollanda’ya %9,07, Romanya’ya ihracatımızda ise %8,3’lük bir artış oldu. Aynı dönemde, sektörler açısından en fazla ihracat sırasıyla, hazır giyim ve konfeksiyonda 988 milyon 961 bin dolar, elektrik elektronikte 441 milyon 245 bin dolar, demir ve demir dışı metallerde 382 milyon 810 bin dolar, çelikte 312 milyon 134 bin dolar, tekstil ve hammaddelerinde 244 milyon 648 bin dolar, madencilik ürünlerinde de 182 milyon 105 bin dolar oldu.” diye konuştu.
YENİ YILLARINI KUTLADI
Konuşmasının sonuna doğru, meclis üyelerine “Güzel hayaller, büyük hedefler, iyi planlar ve yeni umutlar ile başladığımız bir yılı daha acısıyla tatlısıyla geride bıraktık.” diye seslenen Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm dünya, ne yazık ki planlamaları ve alışkanlıkları değiştiren hiç beklenmedik bir küresel salgınla 2020’yi tamamladı. Ancak, hayat her şeye rağmen devam ediyor! Bugünkü konuşmamda daha önce de dile getirdiğim gibi Denizli Ticaret Odası olarak, 2020’de yıllık ortalamamızın da % 50 üstüne çıktık; 1000’den fazla yeni üye kazandık; 19.000 üyeye çok yaklaştık. Yıl içinde korona virüs nedeniyle bazı kısıtlamalar getirildi. Fakat, Denizli Ticaret Odası ve iş dünyası olarak, akılcı bir planlama, verimli ve sistematik çalışmayla, geride kalan yılı en iyi şekilde değerlendirdik… Bu sayede, şehrimizde çarklar durmadı; işletmelerimiz ve ekonomimiz yol aldı. Sektörlerimiz, her şeye rağmen çalıştı ve üretti. Ticaret ve sanayimiz sekteye uğramadı; bundan hem işletmelerimiz hem de çalışanlarımız kazandı. İhracatçılarımız, 2019’a yakın bir seyirle yılı kapattı. Bu zor zamanda ekonominin kahramanları olan Denizli Ticaret Odası üyelerimiz, sizler ile Denizli iş dünyamız, takdire şayan bir performans sergiledi. Sahiplerinden idarecilerine ve tüm çalışanlarına kadar her bir işletmemize, duyarlılıklarından ve eşsiz çabalarından dolayı, Denizli adına tek tek teşekkür ediyor, hepsini üstün gayretlerinden dolayı kutluyorum. Bizler, her birimiz, kopmaz bir zincirin halkalarıyız. Bir arada daha güçlüyüz. Aynı zincirde yer alan, bizim için çok değerli sizlere, şahsınıza da bu yöndeki katkınızdan dolayı teşekkür ediyor, başarılarımızın artarak devam etmesini diliyorum. Şimdi yeni bir yılın başındayız. 2021’e, hep beraber daha iyiye ve güzele ulaşmak azmi ve heyecanıyla başlıyoruz. Birlikte yürüyeceğimiz bu yolda, başta sağlık, mutluluk ve huzur getiren, her şeyin gönlünüzce olduğu bir sene geçirmemizi diliyorum; yeni yılınızı kutluyorum.”