BAŞKAN ERDOĞAN: “İHRACAT DESTEK OFİSİ AÇTIK”

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, DTO Meclisi’nin aylık olağan toplantısında, Ticaret Bakanlığı ve TOBB iş birliğiyle, ülke genelinde sadece 25 odada kurulması kararlaştırılan “İhracat Destek Ofisleri”nden birinin, Denizli Ticaret Odası’nda açıldığını müjdeledi. DTO Meclisi üyelerine seslendiği konuşmasında uluslararası piyasalarda, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyoekonomik gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, faaliyet alanına her gün yeni bir halka daha ekleyen DTO’nun niteliğinin ve önemini artırdığına dikkat çekerek, “Göreve geldiğimiz günden bu yana, prosedürü azaltıp ticareti kolaylaştırmaya yönelik çabalarımız artarak devam ediyor. Attığımız her yeni adımda Denizli Ticaret Odamızın iş kurmadan, girişimci olup destek almaya, hatta ihracatçı olmaya kadar, her türlü talebe cevap verebilen tek adres olması yolunda hızla ilerliyoruz.” dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası Meclisi’nin aylık olağan toplantısındaki sunumunda, dünya, Türkiye ve Denizli ekonomisindeki son verileri aktardı; meclis üyelerini gerçekleştirdikleri faaliyetler ile önümüzdeki günlerdeki etkinlikler hakkında bilgilendirdi.

DENİZLİ İHRACATI, %12,6 ARTTI

Konuşmasında, Ekim ayının sonu itibarıyla, 10 aylık dönemde Denizli ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre, %12,6 oranında artış göstererek, 2 milyar 806 milyon 563 bin dolar olarak olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, en fazla ihracat sırasıyla, 387 milyon 891 bin Dolar ile İngiltere’ye, 288 milyon 617 bin Dolar ile Almanya’ya, 207 milyon 877 bin Dolar ile de Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirildi. Aynı dönemde en fazla ihracat, 907 milyon 849 bin Dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeydi. Bu sektörün ihracatımızdaki payı ise %32,3. TÜİK verilerine göre, ithalatımız da, eylül ayının sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre %10,9 oranında artış görüldü. İthalatımız, 1 milyar 592 milyon 322 bin Dolar oldu. İthal edilen ürünlerin başında, bakır ve bakır mamulleri, ardından demir-çelik ile pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat geliyor.” dedi.

 

KARŞILIKSIZ ÇEKTEKİ %11,71’LİK AZALIŞ, DİKKAT ÇEKTİ

Kurdaki aşağı yönlü gidişatın piyasalara yansımasının ortaya çıkardığı olumlu havanın yanı sıra karşılıksız çeklerdeki iyileşmenin de sürdüğüne dikkat çeken DTO Başkanı Erdoğan, “Ekim ayı sonu itibarıyla karşılıksız çek adedi, geçen yıla göre %11,71 oranında azalışla, 3.296 adede geriledi. Aynı dönemde, Denizli Ticaret Odası’na 1.178 firma kayıt oldu; 416 üyemiz ise kaydını sildirdi. Ekim ayının sonu itibarıyla odamızda, 16.985 firma kayıtlı. Yıl sonuna dair hedefimiz ise, 17 bin üyeyi bulmak hatta aşmaktır.” diye konuştu.

 

DENİZLİ’DEKİ YABANCI SERMAYE 7 MİLYAR 234 MİLYON 800 BİN TL’YE ULAŞTI

DTO Meclisi’ni, yabancı sermayeli şirketler hakkında da bilgilendiren Başkan Erdoğan, “Ekim ayının sonu itibarıyla yılın ilk 10 aylık döneminde, Denizli’de 28 adedi Limited Şirket, 3 adedi ise Anonim Şirket statüsünde olmak üzere 31 adet yabancı sermayeli şirket kuruldu. Denizli’mizde ortak olunan şirketlerdeki yabancı sermaye toplamı %64,05 oranla 7 milyar 234 milyon 800 bin TL’ye ulaştı.” dedi.

Başkan Erdoğan ayrıca, Ekim ayı sonu itibarıyla yılın ilk 10 aylık döneminde, Denizli’den Türk Patent Enstitüsü’ne 1.132 adet marka başvurusu, 289 adet endüstriyel tasarım başvurusu, 38 adet patent başvurusu, 25 adet de faydalı model başvurusu olduğunu da açıkladı.

 

İHRACAT DESTEK OFİSİMİZ AÇILDI

Ticaret Bakanlığı ve TOBB iş birliğiyle, ülke genelinde 16 ilde sadece 25 odada kurulması kararlaştırılan “İhracat Destek Ofisleri”nden birinin Denizli Ticaret Odası’nda açıldığını da dile getiren DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, “Türkiye’miz, 100 milyar Dolar mal, 43 milyar Dolar da hizmet ihracatına sahip. İtalya ile Çin arasında, en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuş ülkeyiz. Türkiye’miz, Avrupa Birliği’nin 6’ncı büyük tedarikçisi haline geldi. Ancak, ufkumuzu genişletip, ihracat menzilimizi hızla daha da artırmamız gerekiyor… Yeniden yeni pazarlara açılma hamlesine ihtiyacımız var. Biz bunu yapabiliriz… Çalışkanız; üretiyor ve satıyoruz. Dünyayı ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sadece çabamızı biraz daha artırmaya ihtiyacımız var. Devletimiz de bunun için her türlü imkânı sağlıyor. İlk aşamada, DTO’nun da arasında bulunduğu 16 ildeki 25 oda ve borsamızda ihracat destek ofisleri kuruldu. İhracat Destek Ofisleri ile ihracatçı sayısının artırılması ve ihracatın tabana yayılması hedeflendi. İhracatçılarımıza ve yeni ihracat yapmak isteyen firmalarımıza hayırlı olsun.” diye konuştu.

 

DTO’NUN ETKİNLİKLERİNE DAVET ETTİ

Başkan Erdoğan, Denizli Ticaret Odası olarak “Gelecek girişimcilerin” diye düşündüklerini ve gençler ile girişimcilerin doğru bilgiye ulaşmalarına katkı sağlamaya devam ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kapsamda, 5 Aralık’ta, Merkezefendi Kültür Merkezi’nde, Fütürist Ekonomist Ufuk Tarhan’ın konuşmacı olacağı, ‘Geleceğin Peşinde’ temalı bir konferans düzenleyeceğiz. Ayrıca, 12 Aralık’ta da DTO’da, kısa adı İZKİAD olan İzmir İş Kadınları Derneği tarafından, iş kadınlarına yönelik ‘İş Dünyasında Kadın Hakları ve Liderlik Gelişimi Programı’ başlıklı bir bilgilendirme toplantısı yapacağız.”