Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ü Ağırladılar

Denizli Ticaret Odası (DTO)’nın aylık olağan toplantısına, Denizli Milletvekili Nilgün Ök de katıldı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, aynı yönetimde birlikte çalıştıkları bir ismi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hem Denizli’yi hem de kendilerini temsil ederken görmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi; “Bugün aramızda bulunmanız da çok güzel.” diyerek, teşekkür etti. Milletvekili Ök ise, Denizli Ticaret Odası’nı daha dinamik ve etkin bir yapıya kavuşturduğunu söylediği Başkan Erdoğan ile ekibini kutladı; başarılarının devamını diledi.

Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın yönetiminde toplanan DTO Meclisi, oturuma gündemin oylanmasıyla başladı. Hemen ardından aynı gün DTO Başkanı Uğur Erdoğan ile protokol imzalayarak Liv Hospital’i Denizli İndirim Programı (DİP)’na dahil eden Genel Cerrah Prof. Dr. Hakan Teoman Yanar, imkanlarıyla ilgili kısa bir sunumda bulundu.

Toplantıda, DTO’nun geleneksel aşure hayrına gelen Denizli Milletvekili Nilgün Ök de yer aldı.

DTO YÖNETİMİNİ KUTLADI

TBMM’nin ticari hayat ve sektörlerle ilgili son çalışmaları hakkında DTO Meclisi’ni bilgilendiren Milletvekili Ök, içinden geldiği bir yapıyla yeniden aynı salonda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını ve DTO Başkanı Uğur Erdoğan ile ekibinin yenilikçi, ilklere imza atan başarılı çalışmalarıyla da her zaman gurur duyduğunu, takdirle takip ettiğini dile getirdi. Örnek faaliyetlerinden dolayı DTO yönetimini tebrik eden Milletvekili Ök, konuşmasının ardından, meclis üyelerinin sorularını da cevapladı.

BAŞKAN ERDOĞAN, “İÇİMİZDEN BİRİNİN, TBMM’DE OLMASININ GURURUNU YAŞIYORUZ”

Son toplantılarından bu yana geçen sürede dünya, Türkiye ve Denizli ekonomisi ile ticaretindeki gelişmeleri değerlendirdiği bir sunumda bulunan DTO Başkanı Uğur Erdoğan ise, Milletvekili Ök’e ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Başkan Erdoğan, “Şehrimizin sesi olan sizin gibi değerli isimlere, her an bir telefon kadar yakın olmak bize güven veriyor. Üyelerimizden gelen konuları sizlerle istişare edebilmenin ötesinde, çözüm bulma noktasındaki yapıcı yaklaşımınız ve desteklerinizden dolayı asıl biz teşekkür ederiz.” dedi.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Başkan Erdoğan, DTO’daki faaliyetlerine de yer verdiği aylık değerlendirmesinde ise, eylül ayının genellikle ekonomik faaliyetlerin canlandığı ve yeni yönlendirmelerin yoğunlaştığı bir dönem olarak bilindiğine dikkat çekti. Başkan Erdoğan, “İçinde bulunduğumuz eylül de, 2020 yılını etkileyecek kararların alındığı bir ay oldu. Merkez bankaları, faiz indirimleri ile yeni dönemin gidişi yönünde açıklamalarda bulundular. Uluslararası piyasalar açısından, özellikle merkez bankalarının önemli kararlar aldığı bir dönemdi. Küresel ekonomi için önemli sıkıntı kaynağı olan teknoloji ve ticaret savaşları riski ise, sürmektedir. Fikri mülkiyet haklarına bağlı teknoloji transferleri konusunda, ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlık devam etmektedir. Özetle; küresel ekonomi ve ticarette büyüme hızı yeterli değildir. Ancak, küresel piyasalarda yeniden likidite bolluğu ve düşük faiz dönemine girildiğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMLERİNİN PİYASALARA ETKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ

Konuşmasında, Eylül’ün Türkiye ekonomisi için yeni olumlu verilerin yaşandığı bir dönem olduğunu da vurgulayan Başkan Erdoğan, T.C. Merkez Bankası’nın eylül ayı toplantısında, haftalık repo faizlerini %19,75’den %16,50’ye indirdiğini hatırlattı. Bununla birlikte piyasalarda iyimserlik oluşturan faiz indirimlerinin, normalleşmeye yardımcı olacağına inandıklarının altını çizdi. Başkan Erdoğan, “Ekonomi çevrelerince, baz etkisinden dolayı, eylül ve ekimde enflasyon oranının tek haneye düşme ihtimalinin yüksek olduğu dile getiriliyor. Bu olasılığı dikkate alan Merkez Bankası’nın da, halen 2-2,5 puan kadar daha faiz indirme imkanına sahip olduğunu göz ardı etmemeli. Öte yandan, 2020 yılında pozitif büyümeye geçileceğini beklemek yanlış olmayacaktır. Merkez Bankası, Döviz tevdiat hesaplarına uyguladığı munzam karşılık oranını 100 baz puan artırdı. Bu kararın, döviz kurları üzerindeki etkisi, ekimden itibaren görülecektir. Temmuz ayı itibariyle, cari işlemler dengesi yıllık 4,45 milyar Dolar fazla vermiştir. Döviz arz-talep dengesi açısından da, TL üzerindeki baskı, önemli ölçüde kalkmıştır. Bütçe rakamlarındaki düzelme de önemli. Son aylık veriler, tekrar faiz dışı fazla verildiğini göstermektedir. TÜFE, ağustos ayında %15,01’e gerilemiştir. Yıl sonu enflasyon oranı ise, 2020 yılı ekonomisi için belirleyici olacaktır. Küresel piyasalardaki likidite artışı ve faiz oranlarındaki düşüş, Türkiye ekonomisi için fırsat ortaya çıkarmaktadır.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ’DEN TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ’NE 926 ADET MARKA BAŞVURUSU OLDU”

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli’ye dair değerlendirmesinde ise, ticari hayatı etkileyen güncel verileri paylaştı. Başkan Erdoğan, “Ocak-ağustos döneminde, ilimizden Türk Patent Enstitüsü’ne 926 adet marka başvurusu, 153 adet endüstriyel tasarım başvurusu, 28 adet faydalı model başvurusu, 27 adet de patent başvurusu yapıldı. Belediyelerimiz tarafından 6.148 adedi mesken, 559’u iş yeri olmak üzere 6.707 bağımsız birim için, 786 adet inşaat yapı ruhsatı; 4.625 adedi mesken, 617’si ise iş yeri olmak üzere, 5.242 adet bağımsız birim için 771 adet yapı kullanma izin belgesi verildi. İlk 8 aylık dönemde odamıza 824 firma daha kaydını yaptırdı. Ağustos ayı sonu itibariyle, DTO’ya 17.530 firma kayıtlı. Ocak-ağustos döneminde en çok firma kaydı yapılan ilk 5 faaliyet dalı; 45 firma ile ikamet amaçlı binaların inşaatı, 43 firma ile evde kullanılan tekstil takımları perdeler vb. toptan satışı, 28 firma ile doğal taş, mermer ve traverten üretimi, 27’şer firma ile bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaret ile radyo, televizyon ve posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret şeklinde sıralandı.” diye konuştu.

SAYISAL TAKOGRAF İŞLEMLERİ, DTO’DA ÜCRETSİZ

Başkan Erdoğan, konuşmasını, ocak-ağustos döneminde DTO tarafından yürütülen önemli faaliyetlere değinerek tamamladı. Üyelerinden gelen talep üzerine hayata geçirdikleri Sayısal Takograf Belgesi düzenleme işlemlerini, 1 Mayıs’tan bu yana DTO’da ücretsiz yaptıklarını anımsattı. Başkan Erdoğan, “Bu dönemde, 394 adet K Türü Yetki Belgesi, 233 adet Sayısal Takograf Belgesi, 159 adet iş makinesi tescil işlemi, 126 adet kapasite raporu, 13 adet ekspertiz raporu, 3 adet de sigorta acentesi belgesi, tanzim ve imza edildi.” dedi.

DİP’TEKİ İNDİRİMLİ ADRES SAYISI 132 OLDU

Konuşmasının sonunda, 5-9 ekim arasında, Almanya’nın önemli kentlerinden Köln’de yapılacak Anuga Gıda Fuarı’na DTO üyelerinin ziyaret amacıyla katılabilmeleri için Kosgeb Destekli Ziyaret ve İş Gezisi etkinliği gerçekleştireceklerini dile getiren Başkan Erdoğan, üyelerinin DİP sayesinde özel indirimli hizmet aldıkları adres sayısının yurt genelinde 132’ye ulaştığını da ifade etti. Erdoğan, “Üyelerimize indirimli mal ve hizmet temini için başlattığımız kampanyamız Denizli İndirim Programı, her geçen gün genişliyor… Bugün de Liv Hospital ile indirim protokolü imzaladık. Hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.