Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, DTO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, ekonomi ve ticaretteki son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin, büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tamamını geride bıraktığına dikkat çekti. Başkan Erdoğan, “AB’de, Aralık 2019 itibarıyla sanayi üretim endeksi yıllık bazda %3,6 azalırken, Türkiye aynı dönemde üretimini %8,6 artırdı.” dedi. Başkan Erdoğan, karşılıksız çek adedinin azaldığını da vurguladı.

DTO’nun Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Uğur Erdoğan, bu ay yurt içindeki ekonomik gelişmeler arasında sanayi ve sektörel güven endekslerindeki artış ile Merkez Bankası’nın politika faizinde indirime gitmesinin ön plana çıktığını dile getirerek, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son 6 altı toplantısından 6 faiz indirimi kararı çıktı. 7 ayda, 1325 baz puanlık indirime gitti. Merkez Bankası’nda yönetimin el değiştirdiği geçen yıl temmuz ayından bu yana, politika faizi %24’ten %19,75’e kadar düştü. Finans kaynaklarının yatırıma yönelmesinin önü açıldı. Ülkemizdeki kişi başına tasarruf miktarı, son bir yılda 3 bin 324 Lira arttı.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “SON TİCARİ VERİLER, İYİLEŞMENİN BELGESİ”

Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ülke genelinde kurulan şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi sayısının %19,6 arttığını da açıklayan Başkan Erdoğan, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mizin verilerine göre, 2019’un aralık ayında, ülke genelinde 968 adet yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Ülkemizde kurulan şirket sayısında, geçen yılın aynı ayına göre %23,49 oranında artış oldu. Denizli Ticaret Odamızın kayıtlarına göre ise, ocakta şehrimizde 2 yabancı ortaklı firma daha açıldı. Ocak ayı sonu itibarıyla, DTO’ya kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı 169 oldu. En fazla ortaklığı bulunan yabancı ülkeler sıralamasında 30’ar firmayla İran ve Almanya ilk sıraya yerleşti. Karşılıksız çekler azaldı. Karşılıksız çek adedi, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre %76,03 azalarak, 216’ya düştü. Geçen yıl aynı ayda 901 idi. Tutar bazında da %-84,25 azaldı; 8 milyon 507 bin TL olarak kayıt altına alındı. 2018’in aynı döneminde 54 milyon 24 bin TL idi.” dedi.

DENİZLİ İHRACATI, OCAK AYINDA ARTTI 

Konuşmasında, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayında, Denizli ihracatının geçen yılın aynı ayına göre %3,2 artışla, 259 milyon 847 bin Dolar’a ulaştığını da aktaran Başkan Erdoğan, “En fazla ihracatı, 33 milyon 205 bin Dolar ile İngiltere’ye yaptık. Onu, 30 milyon 351 bin Dolar ile Almanya; 18 milyon 952 bin Dolar ile de İtalya takip etti. Aynı dönemde en fazla ihracat hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe oldu. Onu, demir ve demir dışı metaller ile elektrik-elektronik izledi.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “TÜRKİYE’MİZ, AB ÜLKELERİNİN TAMAMINI GERİDE BIRAKTI”

Başkan Erdoğan, büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde, Türkiye’nin AB ülkelerinin tamamını geride bıraktığını kaydetti. Erdoğan, “AB’de, Aralık 2019 itibarıyla sanayi üretim endeksi yıllık bazda %3,6 azalırken, Türkiye sanayi üretimini aynı dönemde %8,6 artırdı. Geçen yılın aralık ayında, sanayi üretim endeksimiz bir önceki aya göre %1,9; bir önceki yılın aynı ayına göre ise %8,6 arttı. Aynı dönemde, perakende satış hacmimiz ise, bir önceki yılın aynı ayına göre %11 yükseldi. Öte yandan, ocak ayında ise, Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi 51,1’e kadar yükseldi.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “İHRACATTA YENİ TREND, ORTA AMERİKA VE KARAYİPLER”

Bu arada, Türkiye’nin 2019’da ihracatını oran bazında en fazla artırdığı bölgenin Orta Amerika ile Karayipler olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, “Geçen yıl Orta Amerika ve Karayipler’e ihracatımız, bir önceki yıla göre %10,3 artışla 1,6 milyar Dolar’a, Afrika’ya ihracatımız ise %9,9 yükselişle 15,9 milyar Dolar’a çıktı. Almanya, 14,3 milyar Dolar’la ihracatımızda birinci sıradaki yerini korudu. Almanya’yı, 10,8 milyar Dolar’la İngiltere, 9,2 milyar Dolar’la İtalya, 8,9 milyar Dolar’la Irak, 8 milyar Dolar’la da ABD takip etti. Aynı dönemde, ihracatta oransal anlamda en fazla artış ise, %31 ile Libya’ya yapılan satışlarda yaşandı. Onu, %20,9 ile Suudi Arabistan, %16 ile Fas, %14,4 ile de Hollanda takip etti.” diye konuştu. 

Başkan Erdoğan, konuşmasının sonunda ise yurtdışı gelişmelerde koronavirüsün piyasalarla ekonomi üzerindeki etkisinin daha da belirginleştiğini ifade etti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Euro Bölgesinde, sanayi üretiminin azaldığını söyledi.