Denizli Ticaret Odası (DTO), Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor’u ile Ekonomi Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita’yı ağırladı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli iş dünyasının tekstil, tarım, inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri ile otomotiv sektörlerinden isimleri, Moldova Büyükelçisi ile buluşturdu. Büyükelçi Croitor’a, Moldova ile ticaret hacmini arttırmak istediklerini söyledi. Croitor ise, büyükelçilik görevine başladıktan sonra Türkiye’de ilk defa Denizli’yi ziyaret ettiğini anlatarak, Başkan Erdoğan’ın sunumundan, Denizli’nin güçlü bir potansiyeli olduğunu gördüğünü, bunu Moldova’ya da yansıtması için çalışacaklarını söyledi.

Denizli Ticaret Odası, Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor’u ile Ekonomi Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita’yı, Denizli’deki farklı sektörlerden 50 civarında isimle buluşturdu. DTO’da gerçekleşen görüşme öncesinde, Başkan Uğur Erdoğan, Büyükelçi Croitor ile Ekonomi Ticaret Müsteşarı Gheorghita’yı, başkanlık makamında kabul etti. İkili değerlendirme sonrasında ise, toplantı salonuna geçildi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “MOLDOVA’YI TANIYAN İLK ÜLKE, TÜRKİYE!”

Başkan Erdoğan, burada öncelikle Denizli ile ilgili bilgi verdi. Denizli’nin, tarih ve turizm zengini olduğunu, eğitim, sağlık, sanayi ve tarım şehri olarak bilindiğini anlattı. Denizli olarak, Moldova ile ticaret hacmini arttırmak için çalışacaklarını ifade etti. Başkan Erdoğan, “Denizli’den Moldova’ya ihracatımız, 12 milyon 709 bin 498 Dolar. İhracatımız, 2015’teki 755 bin 698 Dolar’dan buralara kadar geldi. 2018’de bir önceki yıla göre ikiye katladı; 5,5 milyon Dolar’dan 11 milyon Dolar’a kadar çıktı. Denizli olarak, Moldova’ya ihracatımızda en önemli kalemimiz ise, demir ve demir dışı metaller ile adi metaller. İkinci olarak da hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ile tekstil ve konfeksiyon ürünleri. Denizli olarak, daha çok çalışarak, ülkemizin Moldova ile 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefine katkı sağlamak istiyoruz. Moldova’yı ilk tanıyan ülke de Türkiye! Bu dostluğun artarak sonsuza dek sürmesini istiyoruz.” dedi.

BÜYÜKELÇİ CROİTOR: “TÜRKİYE’DE, İLK DEFA DENİZLİ’YE GELDİK”

Yatırımcılara seslenen Büyükelçi Croitor ise, Ankara’da göreve başladıktan sonra Türkiye’de ilk defa Denizli’yi ziyaret ettiğini belirterek, “Büyükelçilik olarak, önce Denizli’ye gelmeyi kararlaştırdık. Sizin, büyük ve güçlü bir potansiyeliniz var. Beraber, çok iş yapabiliriz. Moldova’ya kimlikle gelmeniz yeterli. Bundan sonra 7 gün 24 saat yanınızdayım.” dedi.

CROİTOR: “BEN GAGAVUZ TÜRKÜYÜM; KENDİ DİLİMDE SİZE SESLENECEĞİM”

Kendisi de bir Gagavuz Türk’ü olan ve konuşmasını Türkçe yapan Croitor, Türkiye ve Moldova arasında stratejik anlaşmalar olduğunu da hatırlattı. Büyükelçi Croitor, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkanlarımız, çok iyi anlaşıyorlar. Ticaret hacmimizi, 500 milyon Dolar’dan 1 milyar Dolar’a çıkarmak için hedef belirlediler. Biz de bunun için buradayız. Bizim ülkemiz, çok daha küçük ancak, Avrupa’nın göbeğindeyiz. Avrupa Birliği ülkeleri ve eski Sovyet ülkeleriyle, serbest ticaret anlaşmalarımız var. Sizleri Moldova’ya davet ediyoruz; sizler sayesinde halkımıza iş vermek istiyoruz. Sovyetler Birliği zamanında, Moldova en önemli ülkeydi. Sebze ve meyveleri temin ettiğimiz için, birliğin bahçesi sayılırdık. Şimdi, bize yatırımcı lazım. Ülkemize fabrika kurduğunuz zaman, Avrupa’ya ve Eski Sovyet Birliği devletlerine ticaretinizi sıfır vergi ile yapıyorsunuz.”

EKONOMİ TİCARET MÜSTEŞARI, MOLDOVA’DAKİ İŞ BİRLİĞİ İMKANLARINI ANLATTI

Konuşmaların ardından, Moldova Cumhuriyeti Ekonomi Ticaret Müsteşarı Calin Gheorghita, Moldova hakkında detaylı bilgiler verdiği bir sunum gerçekleştirdi. Sonra da soru cevap bölümüne geçildi.

EL İŞ GAGAVUZ HALISI TAKDİM ETTİ

Ziyaret sonunda ise Başkan Erdoğan, Büyükelçi Croitor’a Denizli horozu figürü hediye etti. Croitor da, Başkan Erdoğan’a ülkelerine has el işi mini halı takdim etti.