İZMİR-DENİZLİ HIZLI TREN PROJESİ İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAKLAR

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Ege Bölgesi illeri ile ilişkileri daha da geliştirme ve şehirler arasındaki diyaloğu güçlendirme stratejisi kapsamında, İzmir dışındaki ilk yönetim kurulu toplantısını Denizli’de yaptı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan’ın daveti üzerine Denizli’ye gelen EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt başkanlığındaki vakıf yönetimi, Mütevelli Heyet üyelerinin de katılımı ile önce Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun’u ziyaret etti; ardından da Denizli Ticaret Odası’nda (DTO) yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Ev sahibi olarak toplantının açış konuşmasını yapan EGEV Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erdoğan, İzmir ile Denizli’nin birçok alanda iş birliği yapabileceğine dikkat çekti, destek istedi. Ayrıca, Denizli-İzmir arasındaki otoyolun da tamamlanmasını dört gözle beklediklerini dile getirdi.

DTO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, İzmir ve Denizli arasında yılsonuna kadar yapımı tamamlanacak otoyol ile iki şehir arasında hızlı tren hattı projesinin hayata geçirilmesi konusu gündeme getirildi.

İZMİR-DENİZLİ HIZLI TREN HATTI İLE İZMİR-DENİZLİ OTOBANI, ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDESİ İDİ

Denizli’nin kent merkezinde 600 bin, il genelinde ise 1 milyon 100 bin gibi bir nüfusa sahip olduğunu ancak ekonomik büyüklük açısından Türkiye’deki 10 il arasında yer aldığını ifade eden DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, İzmir ile Denizli’nin birçok alanda iş birliği yapabileceğini kaydetti. İzmir’in Ege Bölgesi’ndeki iller arasında kardeşlerin büyüğü olduğunu, lojistik imkânı, limanları, gelişmiş sanayi ve tarım alt yapısı ile Ege Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu vurguladı. Başkan Erdoğan, “Denizli-İzmir arasındaki otoyolun, yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Bu yol ile, İzmir’e daha yakın olacağız. Yıllardır peşinden koştuğumuz, yapılması için Ankara’da emek verdiğimiz otoyolumuz nihayet tamamlanıyor. Bölgenin turizm potansiyelinin daha da artması için İzmir ve Denizli arasında hızlı tren projesinin de hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunu da birlikte çalışarak Ankara’da yatırım programına aldırmamız gerekiyor. Tarım İhtisas OSB’lerin Denizli’de kurulması için de iş birliği yapmalıyız, bu konu da çok önemli. Biz, Denizli’mizde, 1200 dönümlük bir arazide, çağın gereklerine uygun özel sanayi siteleri kuracağız. Bölge ekonomisinin daha da güçlenmesi için tüm bu projelerde birlikte çalışalım istiyoruz” dedi.

TURİZM, TARIM, KÜLTÜR VE EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK  

EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ise Ege Bölgesi’nde ekonomik kalkınmayı teşvik etmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemek amacıyla kurulmuş bir vakıf olduklarını, bu hedefe ulaşmak için de birlikte hareket etmenin, seslerini duyurabilmenin çok önemli olduğunu söyledi. Özellikle Denizli ve İzmir’in Ege Bölgesi’nin iki önemli şehri olarak, birbirlerini tamamlayıcı niteliklere sahip olduğuna işaret etti ve iki şehrin sivil toplum kuruluşları ile kurumlarının zaman zaman aynı çatı altında bir araya gelerek gerçekleştireceği istişare ve iş birliklerinin bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Sivil toplum kuruluşlarının Denizli ve İzmir arasında yapılabilecek ortak projeler ile iş birliği olanaklarının farkında olmasının önemini de anımsatan Küçükkurt, “Öncelikle, İzmir ve Denizli’nin turizm potansiyellerini büyütmek için ortak turizm paketleri ve rotaları, tanıtım ve pazarlama kampanyaları, kültürel ve doğal turizm rotaları oluşturulması, turizm işletmeleri ve hizmet sağlayıcıları arasında iş birliğinin sağlanması gibi birçok alanda birlikte çalışılabilir. Aynı zamanda tarım ve gıda sektöründeki iş birlikleriyle, hazırlanacak nitelikli projelerle, bölgemizdeki tarımsal üretim ve pazarlama kapasitesi artırılabilir. Eğitim ve kültür alanında da bir takım ortak projelerle, gençler arasında kültürel alışverişin artırılması ve eğitim imkânlarının genişletilmesi de sağlanabilir” diye konuştu.

TEFENLİLİ: EL BİRLİĞİYLE TARIMDAKİ KATMA DEĞERİ ARTIRMALIYIZ

Toplantıda, Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili ile Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise kendi alanları olan tarım sektöründeki verimin ve katma değerin daha da artırılması ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.