6 Şubat 2023’te yaşadığımız, asrın felaketi niteliğindeki büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acısı hala yüreğimizde; cennet, ebedi mekanları olsun. O kapkaranlık gece ve sonrasında, hayatını kaybedenlere Allah’tan (c.c.) rahmet temenni ediyorum. Yakınlarını yitiren vatandaşlarımız ile aziz milletimize ise bir kez daha başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.
Yıldönümünü geride bıraktığımız, insanlık tarihinin en kadim yerleşim yerleri arasında bulunan 11 ilimizde birden yaşanan yıkım, çok büyüktü. Tüm Türkiye tek yürek ve tek bilek olmuş, aziz milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına, yardımına koşmuştu; yüzyılın felaketi karşısında son asrın en büyük ve örnek birlikteliğini gözler önüne sermişti. Rabbimiz(c.c.), ülkemize ve milletimize bir daha böyle afetler yaşatmasın; bizleri böyle imtihanlara maruz bırakmasın.

Tarihi kaynaklar, Denizli’nin birçok depreme tanıklık ettiğini ve halkın bu doğal afetlerin yıkıcı yüzüyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir… Hierapolis, Laodikya ve Colossea gibi antik kentlerin büyük depremler sonucu yıkıldığı ve birçoğunun bu sebeple toprak altında kaldığı artık biliniyor. Arkeolojik kazılarda Denizli havzasında ağır hasarlara yol açan büyük depremlerin izleri ortaya çıkarıldı ve günümüzde bu antik kentlerde yaşanan depremlerin izleri hâlâ net bir şekilde görülmektedir. Bazı depremler, ciddi hasarlara yol açmış ve büyük can kayıpları da olmuştur. O nedenle, Denizli’nin deprem geçmişine bakıldığında, uzmanlar gelecek yıllarda büyük bir depremin daha olabileceğine ilişkin tahminlerde bulunmaktadırlar. Depremsellik, birinci derece deprem bölgesi olan kentimizin ne yazık ki kaderidir. Ve yalnızca bir doğal afet gerçeği değil aynı zamanda şehir planlama ve yapı güvenliği açısından da kritik bir sorundur. Modern mühendislik standartlarında üretilmeyen yapılar, risk oluşturmaktadırlar. Bu durum, kentsel dönüşümü bir zorunluluk haline de getirmiştir!

Aktif fay hatları üzerinde yer alan ilimiz hem coğrafi yapısı hem de hızla artan nüfusu nedeniyle, kentsel dönüşüm ihtiyacını derinden hissetmektedir. Kentsel dönüşüm; daha güvenli, modern ve sürdürülebilir bir şehir oluşturmayı hedefleyen bir süreçtir. Bu sürecin başarıya ulaşması için ise toplumsal farkındalık ve iş birliği büyük önem taşımaktadır. Vatandaşımızın aktif katılım sağlaması için doğru bilgilendirme ve teşvik mekanizmalarının da devreye sokulması gerekmektedir. Şehrimizin geleceği, alınacak önlemler ve yapılacak yatırımlarla şekillenecektir.

Daha güvenli bir Denizli için kentsel dönüşüm projelerinin hızla hayata geçirilmesi, ekonomik ve sosyal kazanç da sağlayacaktır. Eski ve riskli yapıların yıkılarak yerlerine modern binaların inşa edilmesi, beraberinde eski günlerini arayan inşaat ve emlak sektörümüzü de canlandıracak, yeni istihdam alanları açacaktır. Böyle bir dönüşümün, sosyal ve çevresel olarak da şehrimizi daha yaşanabilir bir hale getirmesi beklenmektedir.

***

Denizli Ticaret Odası (DTO) olarak, binalarımızın ve şehrimizin yenilenmesi için yerel yönetimlere ada bazında kentsel dönüşümü önerdik. Bu bağlamda hazırlanacak projelerin hayata geçirilmesi, deprem riskimizi minimize etmenin yanı sıra daha modern ve yeni şehir alanları oluşturulmasına da öncülük edecektir. Bunun için gerekli altyapı iyileştirmeleri, çevre düzenlemeleri ve finansman destekleri gibi somut adımların atılmasını da gerekli görmekteyiz.

Tüm paydaşların bu süreçte etkin bir rol üstlenmesi de önemlidir… Şehrimizdeki riskli yapıların yeniden inşa edilmesi, sektörler bazında ekonomik canlılığı artırmanın yanında toplumsal dayanışmayı da güçlendirecektir. İlgili meslek komitelerimiz ve üyelerimizle, bu sürece katkı sunmaya ve yerel yönetimlerimizle ortak çalışmaya her zaman hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim.

Unutulmamalıdır ki kentsel dönüşüm yalnızca bir inşaat değildir; geleceğimizi yeniden şekillendirecek vizyon bir projedir. Daha güvenli, daha modern ve daha yaşanabilir bir Denizli’yi gelin hep beraber inşa edelim.

Sevgi ve saygılarımla…

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur ERDOĞAN