İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI İÇİN YETKİ BELGESİ GEREKECEK

İkinci el araç alıp satmak için iş kuracaklardan Mesleki Yeterlilik Belgesi almayanlar, iş yeri açmaları için gereken Yetki Belgesi’ni de alamıyor! Şu an bu işle iştigal edenler de, yeni yönetmeliğe göre, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin de içinde yer aldığı yükümlülüklerini yerine getiremezlerse, 13 Ağustos 2019’dan sonra ikinci el araç alıp satamayacaklar! Denizli Ticaret Odası (DTO), ikinci el motorlu kara taşıtları alım satımı yapan işletmelere Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, araçların ikinci el ticaretinde korsanın önlenmesi ve işletmelerin haklarının korunması açısından yönetmelikle standart getirilmesinin önemli olduğunu belirterek, yükümlüleri zorda kalmamaları için sorumluluklarını bir an önce yerine getirmeye davet etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) A.Ş. ile Denizli Ticaret Odası’nın iş birliğinde, Denizli’de ikinci el araç alım satımı yapanlara yönelik Mesleki Yeterlilik Belgesi’yle ilgili seminer düzenlendi.

TOBB’UN MEYBEM A.Ş. GENEL MÜDÜRÜ, DENİZLİ’YE GELDİ

DTO Toplantı Salonu’ndaki etkinliğe, ilgili komiteden DTO Meclis Üyesi Yakup Öğütcen, DTO Genel Sekreteri Ali Rıza Tekin ve Genel Sekreter Yardımcısı Akay Gündoğan’ın yanı sıra TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban ile TOBB MEYBEM Belgelendirme Müdürü Yasemin Sezer de katıldı. Toplantıda, Denizli’de ikinci el araç alım satımı yapan esnaf, yeni düzenlemenin ayrıntıları hakkında bilgi aldı ve merak ettiklerini sorma imkânı yakaladı.

MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, konuyla ilgili detaylı bir sunumda bulundu. İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektörde yer almayı düşünen girişimciler için Mesleki Yeterlilik Belgesi almanın zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Genel Müdür Baban, motorlu kara taşıtı alım satım danışmanlarının Seviye 4, motorlu kara taşıtı alım satım sorumlularının ise Seviye 5 Belgesi almaları gerektiğini de hatırlattı.

GENEL MÜDÜR BABAN, YÜKÜMLÜLERİ UYARDI

Firma sahibinin, şubesi varsa şube müdürünün ya da pazarlama ve satış personelinden en az birinin Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmasının zorunlu hale getirildiğini söyleyen Baban, “İl Ticaret Müdürlükleri, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işletmelere Yetki Belgesi vermeyecek. Noterler de, Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni ibraz etmeyenlerin alım satım işlemlerini kabul etmeyecek. Belediyeler ise, Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayan işletmelere, ruhsat vermeyecek! Yetki Belgesi, 5 yılda bir yenilenecek. Mesleki Yeterlilik Belgeleri de aynı şekilde 5 yılda bir yenilenmek zorunda! Ayrıca, yeni iş yeri açacaklarda, lise mezunu olma şartı da aranacak.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ÜYELERİMİZE, ÖN AYAK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası olarak, bazı mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu hale getirilmesiyle ilgili, üyelerini bilgilendirecek faaliyetler başlattıklarını anımsatarak, “Ticaret erbabımızı, ikinci el araç sektörünü ilgilendiren yeni yönetmelik hakkında da bilgilendirmek istedik. Faal durumdaki mevcut işletmecilere Yetki Belgesi alma şartını yerine getirmeleri için tanınan süre, 13 Ağustos 2019’da dolacak. Bu tarihten sonra ise, belgesi olmayanlar satış yapamayacak. Oda olarak, bu tür konular ve yenilikler hakkında üyelerimize ön ayak olmaya, onları bilgilendirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Başkan Erdoğan, ikinci el araç alım satımı için Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenlerin Denizli Ticaret Odası’na başvurabileceklerini, TOBB MEYBEM tarafından yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde de belgelerini alabileceklerini de sözlerine ekledi.

Yeni kurulan işletmelere Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için tanınan süre, 13 Mayıs 2018’de doldu. Mevcut işletmelerin Yetki Belgesi alma şartını yerine getirmesi gereken son tarih, 13 Ağustos 2019. Her durumda lise mezunu olmayanlara Yetki Belgesi almaları için tanınan süre ise, 13 Ağustos 2018’de doldu.

81 MESLEKTE BELGE ZORUNLULUĞU VAR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile önce 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile de 33 meslekte olmak üzere, toplam 81 meslekte belge zorunluluğu getirildi. İkinci el araç alım satımı yapan işletmeler de bu kapsamda. Bu sektördeki işletmelerin 13 Şubat 2018 tarihli 30331 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenen ilgililerine, 1 yıl içinde Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. 14’üncü ve geçici 1’inci maddesi yayım tarihinden 6 ay sonra, 13 Mayıs 2018’de yürürlüğe giren yönetmelikte istenilen Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni bulundurmak, motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtların alım ve satımını yapanlara mecburi.

NOT-Toplantıdan görüntülere ulaşmak için: https://youtu.be/3m13nNZp42Q