Denizli, Avrupa Birliği(AB) büyükelçilerini ağırladı. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger, beraberinde AB üyesi 17 ülkenin büyükelçileriyle, Denizli Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), Denizli Sanayi Odası (DSO), Denizli Ticaret Borsası ile farklı sektörlerden çok sayıda iş insanının yer aldığı bir toplantı düzenlendi. Taraflar, birbirlerine beklenti, dilek ve isteklerini iletti. Denizli’de bir ilk olan büyük buluşmada, DTO Başkanı Erdoğan, konuklarına “Bizler, sizleri aynı zamanda birer ‘Gönüllü Türkiye Elçisi’ olarak görüyoruz. Bugün burada uzatılan bu dostane elin, bugünden yarına, sonraki kuşaklar arasında da güçlü bir bağ olması ve bunun karşılıklı ticarete ve iş birliğine dönüşmesi, en büyük arzumuzdur.” diye seslendi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) hizmet binasındaki toplantıya, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Vali Yardımcısı Halil Canavar, Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili ile çok sayıda iş adamı katıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN, AB HEYETİ’NE, DENİZLİ’NİN EKONOMİSİ İLE TİCARETİNİ ANLATTI

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, konuşmasının başında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e, DTO’nun 5 Milyon Euro’luk “Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm” AB Projesi’nin kabulündeki katkısından dolayı, Denizli ile iş dünyası adına teşekkür etti. Ardından AB heyetini, Denizli, ekonomisi ve ticari hayatıyla ilgili bilgilendirdi. Başkan Erdoğan, “Geçen yıl 3 milyon 780 bin turisti ağırlamış, ülkemizin en çok turist çeken 5’inci şehrindesiniz. Büyük beğeni toplayan termal sağlık tesislerimizi, birçok yerli ve yabancı turist tercih etmektedir. Potansiyel jeotermal enerjide de, Dünya’da 7’nci, Avrupa’da 1’inciyiz. Türkiye’deki jeotermal kaynakların %75’i, bölgemizdedir. Jeotermal kaynaklarımızı, sizlerle birlikte yapacağımız sağlık ve enerji sektörlerindeki yeni yatırımlarla, insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz.” dedi.

ERDOĞAN: “AVRUPA BİRLİĞİ, EN ÖNEMLİ DIŞ PAZARIMIZ”

DTO Başkanı Erdoğan ayrıca, Denizli’deki sektörel çeşitliliğin, şehrin ihracatına da yansıdığına dikkat çekti. Erdoğan, “Tekstilin anavatanına hoş geldiniz. Ev tekstili, hazır giyim, iç giyim, havlu ve bornozun yanı sıra eşsiz el emeği ürünleriyle, tüm dünyaya nam salmış dokumacılığımızın geçmişi, antik buluntulara göre MÖ 2000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Denizli, 4000 yıllık tekstil geçmişi ile, alın teri, tecrübe, bilgi ve birikimini buluşturmuş, bunu dünyaca ünlü ürünler haline getirmiştir. Tekstilin tarihini ilmek ilmek dokumuştur. Her yıl ortalama 25 şirketiyle, ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması’ ve ‘Anadolu’nun En Büyük 1000 Şirketi’ sıralamasında önemli bir yerdedir. Tekstil sektörünün başı çektiği ihracatıyla, Türkiye’nin en büyük 9’uncu ihracatçı kentidir. Ülkemizden ihraç edilen havlunun %70’i ile bornozun %63’ü, şehrimizde üretilmektedir. Denizli’miz, 190 ülkeye 2400 çeşit ürün ihraç etmektedir. 3 Milyar Dolar’ı aşan ihracatının %58’ini, Avrupa Birliği ülkelerine yapmaktadır. Avrupa, en önemli dış pazarımızdır.” diye konuştu.

DTO BAŞKANI ERDOĞAN, AVRUPALILAR’I, DENİZLİ’DE YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRDI

Denizli’nin uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, teknolojik gelişmelere ayak uyduran, pazarları yakından izleyen, girişimci ruha sahip iş insanları yetiştirdiğini de dile getiren DTO Başkanı Uğur Erdoğan, nüfusunun neredeyse 3’te 1’i çalışan durumundaki Denizli’nin, kadın istihdamında da önde geldiğini ve her 3 çalışandan 1’inin kadın olduğunu vurguladı. Ayrıca, Denizli’de altyapısı tamamlanmış 6 sanayi bölgesi bulunduğunu ve yabancı yatırımcıların da gözdesi olduğunu belirtti. Erdoğan, konuklarına “Mermer ve traverteniyle, Amerika’dan Avustralya’ya kadar çok büyük bir coğrafyada, dünyanın en büyük kentlerine giren Denizli, Türkiye’nin en büyük ikinci doğal taş havzasına sahiptir. Türkiye’de kurulmuş 7 lojistik merkezinden biri Denizli’dedir. Denizli, bölgesinde lojistik merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Hem sektörel dağılımı, hem de altyapı ve ulaşım olanaklarıyla, yatırım için son derece önemli bir merkezdir. Şehrimizdeki, yabancı sermayeli şirket sayısı 122’dir. Bu şirketlerin %53,2’si, Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığı ile kurulmuştur. İlimizdeki iş insanları, yabancılarla iş birliği ve ortaklık yapma konusunda önemli bir birikim ve kültüre sahiptir. Birlikte daha güzel işler yapacağımızdan şüphemiz yok.” çağrısında bulundu.

ERDOĞAN: “DENİZLİ, BÖLGESİNDE HIZLA YÜKSELEN BİR DEĞERDİR”

Denizli’nin bölgesinde hızla yükselen bir değer olduğunu da vurgulayan DTO Başkanı Erdoğan, “Denizli’miz, turizm ve sağlık gibi hizmete dayalı sektörlerin yanı sıra tekstil ve konfeksiyon ile kablo, makine, enerji, mermer ve traverten, tarım ve hayvancılık, cam sanayindeki büyük yatırımları ile bilinir. Kentimizde, sanayimiz çeşitli ve güçlüdür. Türkiye’nin en büyük, yem fabrikası, 5 ambalaj fabrikasından 1’i, 7 emaye bakır tel fabrikasından 2’si ile 2 büyük bakır mamulleri fabrikasından 1’i, Denizli’dedir. İlimizde ayrıca, 8 AR-GE merkezi ile 21 tasarım merkezi faaliyet göstermektedir.” dedi.

ERDOĞAN: “DENİZLİ, DÜNYAYA AÇILMIŞ ÜNİVERSİTESİ İLE EĞİTİMDE ÖNCÜDÜR”

Denizli’nin ülkede eğitimde öncü kentlerden biri olarak da anıldığını ifade eden Başkan Erdoğan, “Neredeyse %100’e ulaşan okul öncesi eğitim ve yurdun dört bir tarafından öğrenci alan yüksek öğrenimiyle, Denizli bir eğitim kentidir. Bugüne kadar 95 bin mezun vermiş Pamukkale Üniversitemiz, 67 bini bulan öğrencisi ile, tıptaki başarılarının yanında Erasmus ve AISEC Öğrenci Değişim Projeleriyle, yurt dışından da farklı dil, din ve ırktaki öğrencileri ağırlamaktadır.” diye konuştu.

ERDOĞAN: “SİZLERİ, BİRER ‘GÖNÜLLÜ TÜRKİYE ELÇİSİ’ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Başkan Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Denizli’miz dünya ile entegre olarak, büyümeye devam etmektedir. Bunda, sizlerin de katkısı büyüktür… Avrupa Birliği, Denizli’nin bu hızlı gelişimine, sunduğumuz projelerimize finansman sağlayarak, büyük destek vermektedir. Şehrim ve sanayicilerimiz adına teşekkür ederim. Bizi, Avrupa’da en iyi siz tanıyorsunuz. Bizler, sizleri aynı zamanda birer ‘Gönüllü Türkiye Elçisi’ olarak görüyoruz. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi, geliştirmek istiyoruz. Bugün burada sizlerle bir araya gelmemiz, şehirlerimiz, ülkelerimiz ve ikili ticari ilişkilerimize büyük katkı sağlayacaktır. Sizlerin bu konuda çaba harcadığınızdan ve harcayacağınızdan en ufak kuşkumuz yok. Sanırım onun içindir ki; bugün oldukça kalabalık bir heyetle buradasınız. Bugün burada uzatılan bu dostane elin, bugünden yarına, sonraki kuşaklar arasında da güçlü bir bağ olması ve bunun karşılıklı ticarete ve iş birliğine dönüşmesi, en büyük arzumuzdur.”

DSO BAŞKAN YARDIMCISI KONYALIOĞLU, İNGİLİZCE SUNUMDA BULUNDU

Başkanı Uğur Erdoğan’ın konuşmasının ardından DSO Başkan Yardımcısı Okan Konyalıoğlu, Denizli sanayisinin yapısıyla ilgili İngilizce bir sunumda bulundu. Ardından da davetlilere DSO’nun hazırladığı Denizli’yi anlatan İngilizce bir video izlettirildi.

İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİ, MERAK ETTİKLERİNİ SORDU

Soru cevap bölümüyle sonlanan toplantıda, Denizli iş dünyasının temsilcileri, AB Heyeti’ne Türkçe ve İngilizce sorular yöneltti.

BERGER: “BİZİ KUCAKLAYAN, SICAK KARŞILAMANIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜRLER”

Denizli’de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını söyleyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger ise, şehirdeki temaslarının önemli olduğunun altını çizdi. Kendilerini kucaklayan sıcak karşılamadan dolayı da DTO Başkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Büyükelçi Berger, “Bu sayede, sizlerle birlikte Avrupa Birliği, üye ülkelerimiz ve Denizli şehri arasındaki iş birliğini ele alma, konuşma fırsatımız olacak. Heyetimizde, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri de var. Denizli ile Avrupa’nın çeşitli şehirleri arasında yoğun bir etkileşim olduğunu biliyoruz. Tekstil, Denizli’de önemli bir sektör. Turizm de önemli bir sektör ve aynı zamanda sağlık turizminin geliştirilmesi yönünde planlarınız olduğunu biliyorum. Bizim de hibeyle desteklediğimiz, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm AB Projeniz, sektörün kapasitesinin daha da arttırılmasına büyük katkı

sağlayacaktır. Misafirperverliğiniz, ilgi ve samimiyetiniz için teşekkür ediyoruz.” dedi.

BÜYÜKELÇİ BERGER’E, 3 ODAYI BULUŞTURACAK YENİ BİNAYI ANLATTI

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’i; DSO, DTO ve DTB’yi aynı çatı altında buluşturacak yeni vizyon projeleri hakkında da bilgilendirdi. Projenin detaylarını, Denizli Ticaret Odası girişinde sergilenen yeni binalarının maketi üzerinden tek tek anlattı.

AB Heyeti, DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya, DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Melek Sözkesen ve Hasan Aracı, DENİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Uzunoğlu ve Sedat Erikoğlu, DENİB Denetim Kurulu Üyesi Süleyman Kocasert, DSO Başkan Yardımcısı Selim Kasapoğlu, DTB Başkan Yardımcısı Halil Pekdemir, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)’ne bağlı Pamukkale Bölgesel Yürütme Kurulu’nun Başkanı Turan Köseoğlu, Pamukkale Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Onur Erikoğlu ile çok sayıda Denizlili iş insanının ilgi gösterdiği toplantının ardından, şehir protokolünden isimlerin de yer aldığı akşam yemeğine geçti.